Bırakın Bilgi Toplumu olmayı, hayatta kalabilmek dahi "bilgiye" dayanıyor. Depremde bilginin hayatı ne kadar kolaylaştırdığını, eksikliğinin de bizleri enkaza çevirdiğini gördük.
Peki ya insanımızı eğitirken, depreme ve bilgi çağına hazırlarken, daha yetkin olamaz mıyız? Bilgi, müminin yitik malıdır, nerede bulsa, alır...
Teknoloji, bilgiyi bugün parmağımızın ucuna getiriyor. Fatih
Projesi, çocuklarımız bilgiyi bulsun, kullansın diye. Her çocuğumuza bilgiye erişim cihazları temin edene dek proje sürecek...
Ta ki bilgiyi baş tacı edip, hayatla ilişkilendiren yeni nesiller oluşturana dek.
Fakat bu projenin bana göre en önemli ayağı
ihmal edilmesin.
Fatih Projesi, Fırsatları Artırma ve Teknolojiyi İyileştirme Hareketi olarak biliniyor.
Bu iddia ile biz Fatih'i var ettik. Ancak Fatih Projesi aynı zamanda Akşemseddin Projesi'dir. Fatih Projesi, Molla Gürani projesidir.
Öğretmenleri dönüştürmeden, Fatih'ler olamaz!..
El Cezeri'nin dediği gibi "hayata geçirilememiş her bilgi, doğru ile yanlış arasında bir yerdedir" ve öğretmenler, tam da bunu sağlamak için var.
Müfredatı çocuklara ezberletme odağındaki eski kuşak anlayışların dışına çıkılarak "bilgi okuryazarı" öğretmen kuşağını var etmek zorundayız.
Ancak Akşemseddin'ler, Molla Gürani'ler sayesinde Fatih'ler yetişebilir.
Öğretmeni dönüştürmeden sadece cihaz ve Internet sağlamakla yetinirsek, Mr.
Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google veya Miss Wikipedia'nın öğretmenliğinde "kopyala-yapıştır" nesli oluşur. Oysa bize çağı fethedecek
beyin ve yüreklere sahip Fatih'ler gerekiyor.
Projenin ilk aşaması kabaca, çocuklarımızın eline
tabletleri vermeyi amaçlıyor. Tablet aslında bilgi denizindeki aysberg... 10'da 1'i elimizdeki tabletler, önümüzdeki ekranlar... Buz dağının su altındaki kısmını devasa içerikler, okul yazılımları, öğretmene yardımcı araçlar oluşturuyor. Hele ki işe yarayabilmesi için belki de en önemlisi, bu cihazların kesintisiz, hızlı,
ucuz iletişim becerisine sahip olmasıdır.
En gelişmiş teknolojiye sahip olsa dahi, Internet'e, bilgi bulutuna, birbirine bağlı olmadıkça bu tabletler, bir süre sonra "gameboy" türü hızla eskiyecek olan oyun konsollarına dönüşecektir.
Öğretmeni ve içeriği sağlam, hızlı Internet'i her an hazır olduğunda ancak Fatih Projesi ile çağ atlayabileceğimize inanıyorum.