Dünya
ekonomik krizini en az hasarla atlatan
Türkiye küçük işletmeler için yeni bir
büyüme hamlesi başlatıyor.
Sanayi ve
Ticaret Bakanı Nihat
Ergün'ün dün açıkladığı ekonomik pakete göre KOBİ'ler
ucuz kredi olanağı bulacak. KOBİ'lere ölçek endeksli büyüme kredisi ve ihracat
destek kredisi olmak üzere 1.5 milyar liralık paketler halinde toplam 3 milyar lira kredi verilecek.
Peki kredileri kullanabilmek için başvurular ne zaman yapılacak? Bayramdan hemen sonra 23 Kasım'da kredi talepleri kabul edilecek. Başvurular 2010 sonuna alınacak.
Kredileri kimler alabilecek? Ölçek endeksli büyüme kredisi, destek programı kapsamında işletme başına verilecek. Mikro ölçekli kredinin üst limiti 30 bin lira, küçük ölçekli işletmeler için üst limiti 50 bin lira, orta ölçekli işletmeler için üst limiti ise 80 bin lira olarak olacak.
Bu çerçevede mikro kredi 10
işçiden az işçi çalıştıran, yıllık ciro toplamı 1 milyon liradan az olan, küçük ölçekli işletme kredisi 10-49 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 1-5 milyon lira arası olan, orta ölçekli işletme kredisi 50-249 arası işçi çalıştıran, yıllık cirosu 5-25 milyon lira arası olan işletmelere verilecek.
Destek paketi çerçevesinde verilecek kredilerin
faizlerinin dörtte üçünü
KOSGEB, dörtte birini işletme karşılayacak. Böylece 30 bin lira kredi kullanan bir işletme 6 ay ödemesiz sürenin ardından 18 ay eşit taksitte 30 bin 859 lira ödeyecek. Krediler küçük işletmeleri bankaların yüksek faizinden koruyacak. Tabii hemen belirtelim, krediler amacı dışında kullanılamayacak.
Ölçek endeksli büyüme kredi destek programından 44 bin işletmenin yararlanması bekleniyor.
Ayrıca KOBİ kredilerinde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılacak.
Kadınlar kredi üst limitlerini 10 bin lira daha fazla kullanabilecek.
İhracat kredisi destek programına gelince... Kambiyo mevzuatına göre döviz kredisi kullanma ehliyetine sahip, yasal süresi içinde ihracat taahhüdünde bulunabilecek işletmeler, bu programdan yararlanabilecek. İhracat kredisi destek programında, işletme başına kredi üst limiti 200 bin dolar olacak, dileyen firmalar, daha az miktarlarda da kredi kullanabilecek. Söz konusu kredinin vadesi 6 ay olacak, faiz veya kâr payının dörtte üçünü KOSGEB, geriye kalan dörtte birini ise işletmeler ödeyecek. En üst miktarda kredi kullanan işletmeler, sadece 874 dolar faiz ödeyecek. Bu programdan 5 binin üzerinde işletmenin yararlanması bekleniyor.
Kredilerin faiz oranlarına gelince...
Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, ölçek endeksli büyüme kredisi destek programında aylık faiz oranının yüzde 0.94, ihracat kredisi destek programında yıllık faiz oranının da yüzde 3.98 olacağını açıkladı.
Kredi faiz destek programlarının KOSGEB'e maliyeti yaklaşık 150 milyon lira olacak.
Kamuya alınacak yeni 100 bin
personel ve Çalışma ve Sosyal
Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in açıkladığı yeni istihdamı
teşvik paketiyle birlikte değerlendirildiğinde, KOBİ kredileri, Türkiye ekonomisine yeni ivme kazandıracak.
Merkez Bankası'nın yüksek faiz-düşük kur politikasının neden olduğu ihracatta
rekabet eksikliği ve istihdama olumsuz etkisi böylece kısmen de olsa giderilecek. Rakamlardan anlaşıldığı gibi verilen destekler kamu
bütçesine de herhangi bir yük getirmeyecek. Hatta yapılacak yeni harcamalar,
vergi gelirlerini artıracağı için kamu bütçesine olumlu etki yapacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Gelelim "IMF ile
anlaşma yapın, 35 milyar dolar alın bize verin" diyenlere... Eğer
Hükümet IMF ile anlaşma yapsaydı, küçük işletmelere bu türden kredileri veremeyecekti. IMF kredisi kriz lobisinin kendi kendine verdiği dış borçları için kullanılacaktı. Bir de bütçe IMF vesayetine girecekti. Dünyaya, Türkiye için
hasta bir ekonomi algısı yayılacaktı. İşte halkın seçtiği Hükümet şimdi kendi bütçesini yönetiyor. Gerçek ihtiyaç sahibine kredi olanağı sunuyor.
İstihdam yaratıyor. Doğru olan da bu.