Merkez Bankası FED Başkanı
Ben Bernanke’ye göre ekonomi, ciddi sorunlar olmasına rağmen ılımlı
büyümeye devam ediyor.
İşsizlik konusunda belirgin bir iyileşmenin olmadığı ve konut
sektöründe
rekor seviyede kötü verilere sahip olmamıza rağmen hala büyüyormuşuz. Bu nasıl bir büyüme politikasıdır. Bu ekonomi resesyon boyunca 8 milyon kişilik
işgücünü kaybetti. Öyle bir büyümeden bahsediyoruzki, istenilen isgücünü trilyon dolarlık teşviğe rağmen oluşturamadınız.
Herhangi bir sürprizle karşılaşmamak icin FED tetikte bekliyor olacakmış. Gerekirse tüm imknalarını seferber edebilecekmiş. FED 18 aydır gösterge fazilerini 0.25 seviyesinde tutuyor.
Konut sektörunu toparlayabilmek için 1.25 trilyon dolarlık bir programı uyguladılar. FED, ekonomiyi canlandırabilmek için silahındaki tüm mermileri kullandı diyebiliriz. Eger ki işe yaramadıysa bu uygulamalar, yetkililerin geç kalmasından dolayıdır.
Peki ne yapılması lazım?
Başkan Obama’nın bir an önce işgücü oluşturmak için yeni
teşvikleri piyasaya sürmesi gerekiyor. Trilyon dolarların bankalara aktarıldığını biliyoruz ve bu paraların üstünde oturuyorlar. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin, bu paralara bir şekilde ulaşması lazım. Devletin bunlara ulaşması çok zor görünüyor.
Merkez Bankası FED, bankalardan tutumasını istediği rezervleri, belli
faiz karşılığında kendinde tutuyor. Kriz döneminde, büyük kaosların yaşanmamasına engel olabilmek maksadıyla. Bu rakamın yaklaşık 1 trilyon olduğu konuşuluyor. Geçen sene İsveç’in ortaya attğı negatif faiz önerisini, FED uygulayabilir. Bu, paranın tekrardan ekonomideki akışa kaymasını sağlanabilir.
Şirket bilancoları açıklanıyor. Dev şirketler akılalmaz karlara
imza atıyorlar. Ancak gelirlerinde pek durum parlak değil. Çünkü ekonomide durum iyi değil. Bir IBM olsun bir
Apple şirketi olsun bankaya gittiklerinde inanılmaz düşük fazilerden faydalanabiliyorlar. Kriz döneminde maliyetleri azaltmak açısından işgücü kıyımından da geri gelmiyorlar. Yani FED’in bu politikası, geliri üst seviyede olan kişi ve kurumlara yarıyor. Bankacılığın dışındaki
özel sektör, 1.8 trilyonluk nakde sahip. Kriz öncesine göre biraz daha fazla. Özel sektör bir şekilde bu parayı serbest bırakmalı. Ama bunun içinde, kara bulutların ve belirsizliklerin devlet tarafından dagıtılması şart.
Ben Bernanke çift dipli resesyon ihtimalinin cok zayıf olduğunu dile getiriyor. Son iki aydır A’dan Z’ye hiçbir veri bekleneni veremedi.
İstihdam konusunda oldukça temkinli. Konut sektöründe sorunların çözülemediğini vurguluyor.
Soruyorum peki bunlar neyin belirtisidir? Gerektiğinde ellerindeki imkanları tamamıyla kullanabileceğini vurguladı.
Daha neyi bekliyorsunuz?
Başkan Obama, sağlık ve mali reformların zaferleriyle avunuyor. Bu ekonominin şuan, bu reformlardan çok, istihdam oluşturmaya ihtiyacı var.
Ekonomi düzlükteyken bu reformların bir anlamı olabilirdi. Teşvik paketini yol onarımı,
üniforma dikimi ve park bahçe düzenlemesi gibi birçok gereksiz işlerde harcamamalıydınız.
Başkan Obama’ya gore ekonomi doğru yolda!!!
Fed Başkanı Bernanke’ye göre ekonomi olağandışı belirsiz durumda. Neden mi?
İki yıllık tahvil oranları rekor seviyede düşük işlem görüyor. Korkunun açık adresi... 30 yıllık mortgage faizleri rekor seviyede düşük olmasına rağmen yatırımcıyı bekliyor... Kimsenin umrunda olmadığı için düşmeye devam edecek gibi....
18 Eyalette
işsizlik oranları çift haneli rakamlarla telafuz ediliyor...
Krize zemin hazırlayan ve birçok yatırımcıyı hileli işlemlerle zarara uğratan
Goldman Sachs,
komik bir 550 milyonluk cezaya çarptırılarak yargılanmasına bile gerek duyulmuyor.
İşizlik sigotalarını 99 haftaya uzatmak için çok çaba çok dil döktün. Galiba bu gidişle bir 99 hafta daha uzatman gerekecek.
Fed Başkanı Ben Bernanke’nin yaptığı gibi Başkan Obama’nın da,
pembe gözlüklerini çıkarması lazım.
Kasım ayındaki seçimlerde büyük süprize hazır olun....