Yüksek Seçim
Kurulu (
YSK) Başkanı
Ali Em, bağımsız
adayların adaylıklarının iptaliyle ilgili kararları, genel yargı çerçevesinde yeniden değerlendiklerini söyledi.
Kararların oy birliğiyle alındığını ve
belgeye dayalı hukuki kararlar olduğunu vurgulayan Em, siyasi parti adayları ile
bağımsız adaylar arasında paralellik kurduklarını belirtti. Em, "Verilen kararlar, gelişigüzel verilmiş kararlar değildir." dedi.
YSK Başkanı Ali Em, kurul binasından çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Bağımsız adayların adaylıklarının iptaliyle ilgili olan kararların genel yargı çerçevesinde yeniden değerlendirildiğine dikkat çeken Başkan Em, çalışmalarına yarın devam edeceklerini ifade etti. Em, "Bağımsız adayların iptaliyle ilgili olan bu kararımız gelen yargı kararlı çerçevesinde yeniden değerlendirilmiş, yalnız bu kararlar değil, siyasi partilerin bir kısım adaylarına ve bu adayların dışında kalan diğer bağımsız adaylara yapılan itirazlar da değerlendirilmiştir. Yarın çalışmalara devam edeceğiz." dedi.
Kararların oy birliğiyle alındığının altını çizen Ali Em, hukuki kararlar olduğunu ve belgeye dayalı tartışılması mümkün olmayan kararlar olduğunu belirtti.
Em, şöyle konuştu: "Bu değerlendirmede gelen yargı kararlarını değerlendirerek kararımızı verdik. Kararlarımız oy birliğiyle alınmıştır. Bunlar hukuki karardır. Belgeye dayalı kararlar tartışılması doğru olan neyse ona ulaşıyoruz."
Bir gazetecinin, "İptal kararı daha önce verilemez miydi?" şeklindeki sorusuna, "
seçim işlerinin süreli işlediği" şeklinde
cevaplayan Em, şöyle devam etti: "
Siyasi partilerin aday adayları incelemesinden sonra bağımsız adayları inceledik. Bağımsız adayların eksikliklerini 2 günlük süre vermek suretiyle İl Seçim Kurulları aracılığıyla telefonla veya bilgisayar sistemi yoluyla araştırılması ve iletilmesini istedik."
Em, siyasi parti adayları ve bağımsız adaylar arasında paralellik kurduklarına vurgu yaparak, "Bağımsız adaylarla ilgili
kanunlarımızdaki süreler belli değil. Biz kararlarımızda siyasi parti adayları ile bağımsız adaylar arasındaki paralelliği kurduk. Hak kaybı olmasın diye." ifadelerini kullandı.
Sürecin seçim takvimine göre işlediğini bildiren YSK Başkanı, seçim hukukunun
disiplin hukuku olduğuna dikkat çekti. "Mahkemelerden belge gelmeden karar veremez miydiniz?" şeklindeki bir soruya ise Başkan Em, şöyle cevap verdi: "Kanun değişiklikleri sık sık yapıldı. Değişik yorumlar var. Değişik mahkemelerden değişik kararlar çıkıyor. Önemli olan sonuçta hakkın ortaya konulması."
Bir basın mensubunun, "İptal kararı bir uyarı niteliğinde miydi?" şeklindeki sorusuna, "Eksik belgelere dayalı verdiğimiz
iptal kararı." diye cevap veren Ali Em, şunları kaydetti: "İletişim kopukluğu var.
İhbar mektubu falan değil. Kararlarımızı takvime göre veririz. Biz 11 kişi toplanıp karar veririz. Eksiklik olmasın diye. Gelişigüzel verilecek kararlar değil. Şahıslara yönelik
uygulama yapamayız. Her partinin 500 tane adayı var. Biz onları 2 günlük sürelerde incelemek zorundayız. Belli süreler var."