SHP'nin son genel başkanı Hüseyin
Ergün de “
evet” diyenler kervanına katıldı. Ergün sabah.com.tr'ye “hem solcuyum hem de evet diyorum” dedi. “Evet'çi solcu olmaz” diyen Kılıçdaroğlu'nu da eleştirdi.
Sayın Ergün, referandumda sizin kararınız evet olacak. Peki evet demenizin nedeni nedir? Neden evet oyu vereceksiniz?
“Evet”in benim için iki nedeni var, demokrasinin genişlemesi için “evet” diyorum. Seçimlerle gelmiş bir
iktidarın,
Anayasa'daki yetkilerini kullanmasını sınırlandıran maddelerin kaldırılması için “evet” diyorum. Parti iktidar olmuş, seçilmiş ama haklarını kullanamıyor; bunun önüne geçmek için “evet” diyorum. İkinci nedeni ise eğer bu
anayasa paketi evet oyu alır da kabul edilirse, bunun anayasa değişikliklerinde bir dönüm noktası olacağını, bundan sonra anayasaların değişmesinin daha kolaylaşacağını düşünüyorum ve bu yüzden de “evet” diyorum.
Sayın Ergün, siz eski işçi partili, SHPli, gençlik yıllarından bu yana da sıkı bir solcusunuz, CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu'nun bir ifadesi oldu ‘evet diyen solcu olmaz' diye buna ne yanıt vereceksiniz?
Buna “evet” demek ya da “hayır” demek, vatanseverliktir, vatan hainliğidir ya da solculuktur denemez. Böyle sınıflandırılıp yakıştırılamaz. Böyle ithamlarda bulunulmasını hiç tasvip etmiyorum. Kılıçdaroğlu'nu bu konuda hiç haklı bulmuyorum. Tamamen haksız bir ithamda bulunuyor. Hangimizin daha iyi solcu olduğu ölçüsü bu değildir.
Peki siz darbe anayasalarından dolayı ceza çektiniz mi?
12
Mart döneminde
siyaset yapmanın bir bedeli vardı ve ben de o bedeli ödedim, 3 sene
hapis yattım.
Kenan Evren'in, generallerin yargılanması gündeme gelebilecek. Bu referandum darbecilerle bir hesaplaşma olabilir mi?
Bu millet darbecilerle her zaman sandıkta hesaplaşmıştır. Ne zaman Türkiye'de darbe olmuşsa ardından
seçime gidilmiştir. Halk hepsinde darbecilere gereken cevabı vermiştir. 1980 darbesinin ardından 1983'te başlayarak 7 kez seçim oldu ve hepsinde darbecilerle hesaplaşıldı. 1960 darbesinin ardından Adalet Partisi yüzde 53 oy aldı. Bundan daha büyük bir hesaplaşma olabilir mi? Hesaplaşma, intikam sadece darbecileri hapse atmak değildir, sandıkta da hesaplaşılır ve bu millet bu hesabı her zaman görmüştür ve darbecilerden intikamını sandıkta almıştır.
Peki “evet ama bu anayasa yetmez” diyen de bir kitle var. Onlara ne diyeceksiniz?
Ben bunu anlamıyorum, yetmediğini herkes biliyor ama yetmedi diye hepsine mi “hayır” diyelim! Ben “evet” diyerek bundan sonraki dönemlerde anayasa değişikliğinin yeteceği kadar yapılacağı görüşündeyim.