İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı
Murat Yalçıntaş'ın anayasa
referandumunda '
evet' oyu kullanacağını açıklaması üzerine, odanın eski başkanı Mehmet
Yıldırım ile meclis başkanları
Atalay Şahinoğlu ve
Muharrem Keçeli, Yalçıntaş'ın açıklamalarını eleştirdi. Bu tutumu Yalçıntaş'a yönelik '
mahalle baskısı' olarak nitelendiren oda üyeleri ise Başkan'ın 'evet' oyuna
destek verdi.
12 Eylül'de yapılacak anayasa referandumuna bir ay kala sanat ve
siyaset çevrelerinin ardından iş dünyasının
çatı örgütleri de sessizliğini bozarak anayasa değişikliğine desteğini açıkladı. Ancak,
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş'ın "Temsil ettiğim iş dünyasının menfaatleri için referanduma 'evet' diyeceğim." açıklaması bazı çevreleri rahatsız etti. Odanın eski başkanı Mehmet Yıldırım ile meclis başkanları Atalay Şahinoğlu ve Muharrem Keçeli, Yalçıntaş aleyhine tutum sergilemeye başladı.
Türkiye Odalar ve
Borsalar Birliği (
TOBB) anayasa değişikliğinde
renk vermeme kararı aldı. Ancak birliğin 350 bin üyeli odası olan İTO'nun Başkanı Murat Yalçıntaş 'evet' oyu verme kararını açıkladı. Bu durum hem TOBB'u hem de İTO'nun eski başkanlarını karşı karşıya getirdi. Odanın eski yöneticileri Yalçıntaş'ı odaya siyaset sokmakla suçladı. İTO
yönetim kurulu ve üyeleri ise Yalçıntaş'ın söylemlerinin arkasında olduklarını dile getirdi. Yalçıntaş'ın 'Evet' oyu kullanacağını açıklamasının siyasi bir söylem olmadığını belirten oda üyesi Fatih Mehmet
Oruç, siyasetle ekonomiyi birbirinden ayırt etmenin de mümkün olmadığına dikkat çekti. İTO tarzı örgütlerin görevinin halkın sorunlarını siyasetçiye aktarmak olduğunu vurgulayan Oruç, "Başkan bizim duygularımızı aktardı. Eski yönetimden ona yönelik bir mahalle baskısı var. Ancak bu onların çırpınışlarının bir göstergesi. Bu kişiler büyük bir hezimete uğradı. Bunu kendilerine yediremedikleri için böyle yapıyorlar." açıklamasında bulundu.
İTO Yönetim Kurulu üyesi Murat Sungurlu da oda olarak başkanın söylemlerinin sonuna kadar arkasında olduklarını kaydetti. Kendilerini eleştiren bu çevrelerin söylemleri ve zihniyetlerinin değişmediğini ifade eden Sungurlu, bu kişilerin kendi bildikleri şeyleri deklare ettiklerini dile getirdi. Yalçıntaş'ın, konuşmasında referandumun bir siyasi partiye destek olarak algılanmaması konusunda vurgu yaptığına dikkat çeken Sungurlu, buna rağmen başkana yönelik bir mahalle baskısının yapıldığını vurguladı. Sungurlu, ayrıca açıklamanın ardından Yalçıntaş'a hem siyasi çevrelerden hem de ekonomi çevrelerinden destek mesajları geldiğini belirtti.
İTO Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Develioğlu da Türkiye'nin
vesayet anayasasından kurtulması adına referanduma evet diyeceklerini kaydetti. Develioğlu, 'evet'i siyasi bir karar olarak gören eski yöneticileri referandumu doğru anlamamakla suçladı. İTO Başkanı Yalçıntaş da "Ben siyasî açıklama yapmadım." diyerek tepkilerin yersiz olduğunu açıkladı.