Hafta sonu
TTNET'in
genç Genel Müdürü
Tahsin Yılmaz'la beraberdim.
TTNET, bildiğiniz gibi Türkiye'nin en büyük internet
servis sağlayıcısı. 6 milyona yakın abonesi olan bir şirket. Dolayısıyla seveni kadar sevmeyeni de oluyor haliyle.
Sadece 4 yıl önce kurulan ve hemen hemen Türkiye'deki 3 evden birine interneti götüren böylesi bir şirketin arkasındaki insanı tanımaktan onur duydum.
Şirketin giderek popülerleşen hizmeti
Tivibu'nun başarılı içerik direktörü Eşref Günaydın da bizimleydi.
Bir
tüketici olarak pek çoğumuzun aklında olan soruları sorma fırsatı buldum.
Geçen haftaki yazımda Tivibu'dan bahsetmiştim. Tivibu, PC üzerinden izlenebilen bir dijital yayın platformu. Yüksek görüntü kalitesi ve televizyonu her yerden izlenebilir hale getirmesi en büyük avantajı.
Şu anda 65
yerli ve
yabancı kanalın bulunduğu Tivibu'dan dilerseniz, vizyon filmlerini de çok düşük ücretlere kiralayabiliyor, kanallardaki popüler dizi ve programların tekrarlarını bir hafta boyunca ücretsiz izleyebiliyorsunuz.
Kullanışlı bir ara yüzü olan Tivibu, ayda sadece 1 lira ama kafamda da pek çok soru vardı. Bu servisin
kotaya etkisinin ne olacağı ya da neden Mac kullanıcılarının bu hizmetten yararlanamadığı gibi soruları Tahsin Yılmaz'a yöneltme fırsatı buldum.
Tahsin Bey genç, sempatik ve mütevazi bir genel müdür. Hele de TTNET'in dünyanın en büyük 12. internet şirketi olduğunu öğrendiğimde Tahsin Bey'in tevazusuna daha çok şaşırdığımı söylemek istiyorum.
Herkesin merak ettiği kota konusuyla başlayalım. Tahsin Bey, Tivibu'nun kotayı etkilediğini ama bunun Tivibu'ya has bir özellik olmadığını söyledi. Yani Youtube'dan bir şeyler izlediğinizde,
mail attığınızda ya da başka herhangi bir siteden
müzik dinlediğinizde de kotanız etkileniyor. Bu durumu çözmenin en iyi yolu, limitsiz paketlere üye olmak ya da kotayı kullanırken dikkat etmek. Zaten internet kullanıcıları kota konusunda hassas ve dikkatliler.
Daha önce yayında bazı duraksamalar olduğundan bahsetmiştim. Yılmaz, yapılan iyileştirmelerle bu durumun da ortadan kalktığını söyledi. Ayrıca Mac kullanıcılarını da unutmamış TTNET. Önümüzdeki haftalarda,
Safari üzerinden çalışan bir versiyonu piyasaya süreceklermiş. Böylece benim gibi Mac severler de Tivibu kullanabilecekler.
Tivibu'nun yurtdışından izlenebilmesi için de çalışmalar başlamış. Tahsin Yılmaz, bütün kanallar ve büyük
Hollywood stüdyoları ile yasal zeminde
anlaşma yaptıklarını, buna bağlı olarak yurtdışı içerik haklarının ayrı satıldığını söyledi. Doğrusu, bu durumdan haberim yoktu. Ama buna rağmen gurbetçiler için Tivibu'nun da devreye alınacak olması beni sevindirdi.
Daha da önemlisi, Tivibu'nun 3 haftada 100 bin aboneye ulaşması, Türk
Telekom grubu ve TTNET'de moralleri yükseltmiş. Tahsin Yılmaz, Tivibu'nun
teknik altyapısının arkasında Türk mühendislerinin ve grup şirketi Argela'nın olduğunu gururla anlattı. Ayrıca
Bahreyn,
Azerbaycan ve daha birçok ülkeden Tivibu'nun bir benzerinin kurulması için talepler gelmeye başlamış. Bu da yurtdışına know-how transferi ve döviz girdisi demek.
Görüşmeden benim anladığım şu oldu; TTNET, müşterilerinin nelerden rahatsız olduğunun farkında ve bunu düzeltmek için büyük çaba sarf ediyor. Ama bana göre TTNET'in en büyük eksikliği, yapılan iyi şeylerin kamuoyuyla yeterince paylaşılmaması. Bir de kota sorununa güzel bir çözüm bulunursa hem TTNET hem de Tivibu'nun önünde kimse duramaz gibi geliyor bana.