Mermer fabrikaları işçi bulamıyor

Türkiye'de mermer fabrikaları birçok sektör gibi çalıştıracak işçi bulamadığı için yüzde 50 kapasiteyle çalışıyor.

Mermer fabrikaları işçi bulamıyor

2012 yılında ihracatını yüzde 12 arttırarak 4 milyar 181 milyon dolara ulaşan sektörde özellikle mermer fabrikaları, işçi bulamadığından dolayı yüzde 50 kapasiteyle çalışmak zorunda kalıyor. Bunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirten Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, "Tek çözüm, mart ve kasım aylarında yurtdışından sezonluk misafir işçi getirmek." dedi. 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan konuyla yakından ilgilenmesine rağmen yurtdışından işçi getirme konusunda bir aşama kaydedemediklerini vurgulayan Erdinç, "Türkiye, 1960'ların Almanya'sı konumuna düşmüştür. Bu sorunun süratle çözülmesi gerekir." şeklinde konuştu. Madencilik sektörünün mevzuat sıkıntılarının da had safhaya ulaştığını dile getiren Erdinç, 2012 Haziran ayından bu yana ruhsat problemi yaşadıklarını, hükümetten bu konuda kesin çözümler beklediklerini ifade etti.

Ege Maden İhracatçıları Birliği'nin Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)'nda düzenlediği, "İş Hukuku ve İş Güvencesi" konulu toplantıda konuşan Arslan Erdinç, dünyanın bu kadar ağır bir kriz altında ezildiği dönemde mermer ve madencilik sektörünün üretim ve ihracatını başarıyla sürdürmesinde, Çin'e yapılan ihracatın çok önemli olduğuna dikkat çekti. Çin'in bir ülke değil, bir kıta olarak görülmesi gerektiğini söyledi. 

Avrupa'daki ekonomik krizin 5-10 yıl daha devam edeceği öngörüsünde bulunan Erdinç, sektör olarak 2013 yılında Çin, Hindistan, Güney Asya, Güney Amerika ve BAE'ye yoğunlaşacaklarını kaydetti. 2012 yılının birçok sektör için iyi geçmediğini ancak madencilik açısından olumlu geçtiğini, 2013 yılında da bunun devam etmesini beklediklerini kaydeden Erdinç, "20 gün önce Çin'deydim. Yeni gelen hükümet, yatırımlara önem veriyor. Çin'e ihracatımız artarak devam edecek. Ayrıca Hindistan da bizim için önemli ve gelişecek bir pazar konumunda. Hindistan'a yapılan 600 bin ton ihracat çok az, bunu 20 ocağımız yapabilir. İhracatımızı arttırmalıyız. Ayrıca Afrika, Güney Amerika, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Orta ve Doğu Asya hedef pazarlarımız olacak." dedi.

YORGANCILAR: SANAYİCİLERİN BEKLEMEYE TAHAMMÜLÜ YOK

Toplantıya katılan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da madencilik sektörünün mevzuat sıkıntısı yaşamasının kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Sanayicilerin beklemeye tahammülü kalmadığını belirten Yorgancılar, "Rakiplerimiz artık gelişmekte olan Çin, Brezilya, Kore gibi ülkeler. Rakibimiz Avrupa Birliği ülkeleri olmadığı için bize örnek olması gereken ülkeler de gelişmekte olanlardır. Şu anda dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin, 2020 yılında en büyük ekonomi olacak. Çin'in değerini tüm sektörlerimizin bilmesi ve o pazara yoğunlaşması gerekir." diye konuştu Türkiye'nin en çok ihraç ettiği ilk beş ürünün, Hindistan'ınkilerle birebir aynı olduğuna dikkat çeken Yorgancılar, sanayicilere Hindistan'ı hedef pazar olarak gösterdi. Türkiye'de en büyük sıkıntının vasıflı işgücü olduğunu vurgulayan EBSO Başkanı, TOBB'un İzmir'e bir meslek lisesi kazandıracağını da duyurdu.
<< Önceki Haber Mermer fabrikaları işçi bulamıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER