Trendist Ataşehir hafriyat alanından çıkan faydalı malzemeleri yerinde geri dönüştürerek yeniden inşaat sürecinde kullanıyor. Saatte yaklaşık 200 ton malzemenin geri dönüştürüldüğü proje, bu yöntem ile 10 milyon TL’lik tasarruf sağlayacak.
Lokasyonu, mimarisi ve sunduğu yaşam alternatifleriyle ‘Tüm Zamanların Projesi’ olarak tasarlanan Trendist Ataşehir, inşaat süresince uyguladığı çevreci yaklaşımla dikkat çekiyor. Finans merkezi olmaya hazırlanan Ataşehir’in en gözde projelerinden Trendist Ataşehir hafriyat alanında yer alan ağaçları önce tek tek projenin hemen yanında yer almaya hazırlanan Ataşehir Kent Park proje alanına taşıdı. 57 dönümlük alanda yürütülen hafriyat çalışmalarında şimdi de yerinde geri dönüşüme yönelik uygulamalar hayata geçiriliyor.
Ataşehir’in merkezinde K Yapı ve Solid İnşaat tarafından hayata geçirilen Trendist Ataşehir projesinde 13 adet 8 katlı, 3 adet ise 33 katlı olmak üzere 16 blokta toplam 820 adet konut bulunuyor. Klasik ve modern Avrupa mimarisinin harmanlandığı projede 1+1’den 4+1’e kadar farklı daire seçenekleri ile farklı taleplere uygun yaşam çözümleri sunuluyor.
Ataşehir Belediyesi tarafından 2014 yılında yapımına başlanacak ve İstanbul’un en büyük şehir parklarından biri olmaya hazırlanan Kent Park projesine komşu olan proje sosyal tesisleri, yüksek yatırım değeri ve geniş yeşil alanları ile dikkat çekiyor. Katma değer vergisi oranının yüzde 1 olduğu projenin 2015 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.
Proje hafriyat alanından çıkan ağırlıklı kaya parçaları konkasör adı verilen kırma - öğütme sisteminden geçirilerek farklı çaplara sahip elek sitemine aktarılıyor. Konkasör ve elek sistemiyle kaya malzeme mıcır, taştozu gibi ince granüllü ve inşaatta kullanılacak malzemelere dönüştürülüyor. 0-8 mm, 8-38 mm ve 38 mm üstü olarak ayrıştırılabilen malzemeler; dolgu malzemesi, temel altı blokaj, agrega gibi amaçlarla inşaat sürecinde yeniden değerlendiriliyor.
Projede uygulanan geri dönüşüm çalışmaları ile ilgili değerlendirme yapan Trendist Atasehir Proje Koordinatörü Mustafa Orman “Proje sahamızda çalışmalara başladığımız ilk andan itibaren doğaya saygılı bir yaklaşım içinde olmaya gayret ettik. Hafriyat alanında uyguladığımız geri dönüşüm çalışmaları da bu anlayışımızın bir yansıması.
Hafriyat alanından çıkan faydalı malzemeleri döküm sahalarına taşımaktansa dönüştürerek inşaatımızda yeniden kullanıyoruz. Böylece dışarıdan temin etmemiz gereken malzemeyi de kendimiz, kendi sahamızda üretebiliyoruz” dedi.