Narköy: ekolojik yaşam ve organik tarımın merkezi

Ekolojik otel ve organik tarım çiftliği Narköy, Kandıra’da hizmet veriyor.

Narköy: ekolojik yaşam ve organik tarımın merkezi

Organik tarım ve gıda merkezi, çağdaş  bir çiftlik ve  ekolojik otel olarak hizmet veren  Narköy, aynı zamanda  800’den fazla çeşit tohumun depolandığı dünyanın en önemli tohum bankalarından biri.

Nar Eğitim ve Danışmanlık Şirketi'nin eğitim odaklı sürdürülebilir turizm merkezi ve organik tarım çiftliği Narköy; tarihte İpek Yolu üzerinde bulunan limanlardan olan Kerpe’ye3 km. mesafede, üç tarafı ormanlarla çevrili 100 dönüm arazi üzerinde konumlanıyor. Çağdaş bir çiftlik ve otel mantığıyla hizmet veren Narköy, 14 odasının yanı sıra; aile ve grup konaklama üniteleri, yörük çadırı, organik çiftlik yemeklerinin pişirildiği ana restaurant, açık ve kapalı derslikler, organik tarım çiftliği ve muhteşem bir orman ile konuklarını ağırlıyor. 

Doğanın kalbinde tatil yapmak, çiftlik hayatını deneyimlemek, çeşitli eğitim, aktivite ve atölye çalışmalarına katılmak için ideal bir yerleşke olan Narköy; doğanın getirdiği kıstas ve sunduğu olanaklarla şekillenmiş, coğrafyasına saygılı, yöresel ve çağdaş bir yaşam alanı olarak öne çıkıyor. Konsept ve organik tarım yöneticisi ‘Nar Anne’ olarak bilinen Nardane Kuşçu’nun uzun yıllar hayali ‘eğitim çiftliği’ fikri ile, oğlu Ozan Kuşçu’nun hayali ‘eğitim oteli’ fikrinin buluşmasından doğan ve 1.5 yıldan bu yana hizmet veren Narköy; insanın doğaya bağlı kalmasını prensip edinerek hizmet veriyor.

Konuklarında ormana, ağaçlara, toprağa, gökyüzüne farkındalık yaratacak perspektiflerden oluşan, sürdürülebilir yaşam modellerinin geliştirildiği, ekolojik yaşamı yakından tanımayı ve deneyimlemeyi isteyen herkesin faydalanabileceği bir ‘eko-otel’ olan Narköy, aynı zamanda bir organik tarım çiftliği ve eğitim yerleşkesi. Mimar Beste Kuşçu’nun da aralarında olduğu uluslararası bir mimari ekibin çalışmasıyla oluşturulan tesis, ekolojik mühendislik hizmetlerinin bir mimari ürünü. 

Narköy’ü dünyadaki benzerleriyle yanyana getiren en önemli değerler ise, ‘ekolojik mimari’, yaşam disiplini ve organik üretim mantığının bir arada olması. Yerleşkede sofraya gelen gıdaların yüzde 80’i tesiste üretilerek sunuluyor. Narköy ailesinin ‘mimari halkası’ Beste Kuşçu, sürdürülebilir sistemler oluşturmada  kullanıcı bilincini oluşturmayı da önemsediklerini belirtiyor: “Narköy’ün tüm odalarında ‘oda kullanma kılavuzları’ bulunuyor. İnsanlar odalarına giderken bitki çaylarını hazırlayabilecekleri bitkilerin, meyvelerini koparabilecekleri ağaçların farkına varsınlar istiyoruz çünkü.”

Sanatsal aktivitelere, sergi ve sempozyumlara da ev sahipliği yapan; özel günlerde ünlü müzisyenlerin katılımıyla niş konserlerin düzenlendiği  Narköy’de; atölye çalışmalarının da yürütüldüğü merkezde her zaman verilen ücretsiz aktiviteler  bulunuyor. Narköy, ‘Gönüllü Projesi’ ile dünyanın dört bir yanından gönüllü çalışanları sisteme misafir ediyor. 4 mevsim boyunca Narköy’de görev alan gönüllüler, özellikle tarım; ardından yeteneklerine ve taleplerine bağlı olarak hayvancılık, mutfak ve marangozluk işleri üzerine çalışarak hem gözlem yapma, hem bilgi alışverişinde bulunma şansı yakalıyor. Gönüllüler, Narköy’de üstlendikleri çalışmaları yörük çadırında konaklama ve organik çiftlik yemekleri karşılığında yapılıyor.


<< Önceki Haber Narköy: ekolojik yaşam ve organik tarımın merkezi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER