İstanbul bu artış hızı ile İzmir ve Ankara'yı açık ara solladı. İstanbul'daki konut fiyatlarında yaşanan bu artış ise markalı konut projelerinin diğer illere göre daha fazla olmasından kaynaklanıyor.
merkez bankası’nın Üç Büyük İlin Konut Fiyat Endeksi verilerine göre, Mayıs ayında bir önceki aya göre konut fiyatları İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 1.76, yüzde 1.20 ve yüzde 0.76 yükseldi.
Bu artışlar ile birlikte, İstanbul’daki yıllık artış yüzde 20.49’u buldu. Yıllık artışlar Ankara’da yüzde 10.6 ve İzmir’de de yüzde 12.42 düzeylerinde kaldı.
YENİ KONUTTA DA İSTANBUL HIZLI ARTTI
Merkez Bankası Yeni Konut Fiyat Endeksi verilerine göre de, yeni konut fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 0.86, yüzde 1.59 ve yüzde 1.16 arttı.
Bu artışlara bağlı olarak, yeni konutlarda ortalama fiyatların yıllık artışı da İstanbul’da yüzde 18.98’e yükselerek ile yüzde 20’ye yaklaştı. Yeni konutlarda yıllık artış, Ankara’da yüzde 11.84 ve İzmir’de 11.36 düzeylerinde kaldı.
NEDEN BU KADAR ARTTI
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, dövize bağlı inşaat maliyet artışının satış fiyatlarına yansımaya başladığını belirterek, "İnşaat şirketleri maliyet artışını yavaş yavaş fiyatlarına yansıtıyor. Ancak bu yansıma henüz yüzde 20 seviyesinde. Kademeli olarak yüzde 10’u aşan fiyat artışı bekliyoruz" dedi.
İstanbul’daki konut piyasasında yaşanan fiyat artışının İzmir ve Ankara’yı neredeyse ikiye katladığını hatırlatan Çelik, “Aslında pazardaki gerçek satışlarda bu oran doğru değil. İstanbul’daki kaliteli yapı stoku diğer illere göre daha fazla. Markalı konut projeleri en çok İstanbul’da yapılıyor. Ortalama alınınca da İstanbul çok daha önde gibi görülüyor. Oysa düşük ve orta gelir grubuna göre olan konutlarda yüzde 20’lik bir fiyat artışı yok” dedi.
SURİYE SINIRINDA YÜKSEK ARTIŞ
Öte yandan Türkiye Konut Fiyatları Endeksi (TKFE) kapsamında en yüksek yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler yüzde 21.70 ile Kilis, Adıyaman, Gaziantep’i içine alan TRC1 bölgesinde de yüzde 20’yi geçti.
Konut fiyatlarının en düşük yıllık değişimin gerçekleştiği düzeyler ise yüzde 0.95 ile Çankırı, Kastamonu ve Sinop’tan oluşan TR82 ve yüzde 2.23 ile Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan oluşan TRC2 bölgelerinde yaşandı.