GYODER tarafından Kayseri’de düzenlenen ‘Gelişen Kentler Zirvesi’nin programında BGC Partners Baş Ekonomisti Özgür Altuğ konuk konuşmacı olarak yer aldı. 2014 yılının gayrimenkul sektörü için zorlu geçtiğini belirten Altuğ “Bu yılın sonundan itibaren, genel seçimlerin de etkisiyle konut sektörünün pozitif geçeceğini düşünüyoruz. Sektör Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörü olmayı sürdürecek ancak etkisi azalacak” dedi. Zirvenin öğleden sonraki oturumunun açılışını yapan BGC Partners Baş Ekonomisti Özgür Altuğ, Türkiye ve dünya ekonomisini değerlendirirken, gayrimenkul sektöründeki arz talep dengesini, satış rakamlarını ve konut kredilerini katılımcılarla paylaştı.
Altuğ “Bu yıl konut sektörü için zorlu oldu. Beklentimiz bu yılın sonundan itibaren, genel seçimleri kapsayan süre içinde konut sektörü açısından pozitif geçeceği yönünde. Önümüzdeki dönemde en büyük risk Amerika Merkez Bankası’nınyapabileceği faiz artırımı. Fakat genel itibari ile bakıldığında, son 10 yılda ortalama yüzde 5 büyüyen Türkiye ekonomisinin, önümüzdeki 10 yılda yüzde 3’ler civarında büyüyebileceğini düşünüyoruz. Gayrimenkul sektörü Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörüdür, olmaya da devam edecek ancak etkisi azalacak” dedi. Cari açıktan kaynaklanan riskler ve buna karşı hükümetin attığı adımların ekonomide iç talebi baskılayıcı bir etkiye sahip olduğunu vurgulayan Altuğ, bu durumun gayrimenkul sektörünü görece olumsuz etkilediğini belirtti.
Moderatörlüğünü GYODER Yönetim Kurulu Üyesi ve Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel'in yaptığı "Mevzuattan 3 gündem 3 yorum" panelinde ise İstanbul Esenler Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Oğuz Türk, LL.M, İş GYO, Hukuk Müş. & İK ve Eğitim Grup Başkanı Av. Pınar Ersin Kollu ve Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bayram Uzunoğlu yer aldı. Oturumda, hem kamu, hem hukukçu, hem de özel sektör gözüyle, gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren imar, kentsel dönüşüm ve tüketici mevzuatında meydana gelen son değişiklikler ve sektöre etkileri değerlendirildi. 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası İstanbul Esenler özelinde masaya yatırılırken, özel sektörün kentsel dönüşüme daha fazla destek olması gerektiği ortaya çıktı.
Zirvenin son oturumunda ise moderatörlüğünüGYODER Başkan Yardımcısı Haluk Sur’un yaptığı Kayseri'de “Ah-i Evran Geleneği" gerçekleşti. Panelde Kayserili yatırımcılar ve iş adamları, “Kayseri’deki iş ahlakı, ahilik anlayışı, Kayserili tüccar ve sanayicinin özellikleri, girişimcilik ruhu, pratik zekâsı, iş yapma biçimi ve yüzyıllardır süre gelen ticaret geleneği hakkında bilgi verdi.Kınaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Kınaş, şirketlerinin başarıya ulaşmasında Ah-i Evran geleneğinin çok etkili olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: “Ah-i Evran geleneğinin temelleri İslam’a dayanıyor dolayısıyla çok sağlam temeller üzerinde kurulmuş bir gelenek. Biz de bu geleneğe bağlı kalmaya çalışıyoruz. Projeci başladığımız iş hayatımızda Kayseri’de önemli bir yere geldik. Bu başarımızın Ah-i Evran geleneği ile olduğunu düşünüyorum.”
İmtaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Başyazıcıoğlu ise Ah-i Evran geleneğinin geçmiş yıllarda Kayseri’de daha çok uygulandığına dikkat çekti. Başyazıcıoğlu: “Bu geleneğin devam etmesi Kayseri ve Türkiye’nin ekonomisine katkı sağlayacaktır” dedi. Makromarket Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şeref Songörise yetenek, bilgi, azim, ustalık gibi kavramların Ah-i Evran geleneğinin aradığı özellikler olduğunu söyledi. Songör, Ahilik geleneğinde çıraklıktan başlayan ve ticari ahlakı, doğruluğu, dürüstlüğü öğreten çok güzel bir sürecin olduğunu belirtti.