Evliliğe adım atmak, sıcak bir yuva kurmak her insanın hayatında bulunan en önemli dönüm noktalarından biridir. Şüphesiz dünya evine yeni giren her evli çift
pembe hayaller kurarak bu uzun yolculuğa çıkar.
Ancak farklı ailelerden gelen ve yapıları gereği farklı olan bireylerin bir araya geldiklerinde problem yaşaması olağandır. Hayatı paylaştıkları bu süreçte mutlu ve güzel günler olabileceği birtakım problemlerinde yaşanabileceği unutulmamalıdır.
Eşler arasında yaşanan bu problemlerin büyük bir çoğunluğunun sağlıklı
iletişim kuramamak yatmaktadır. Özellikle evliliğin ilk yıllarında eşlerin birbirini iyi anlaması ve beklentilere bu yönde karşılık vermesi çok önemlidir.
Yaşanan ilişkinin kalıcı olması ve anlaşmazlıkları ortadan kaldırabilmeniz için duygu , düşünce ve davranışlarınızı eşinize doğru mesajlarla iletmeniz gerekir. Verilecek doğru mesajlarla en kötü giden evliklerin bile kurtarılması mümkündür. Yeter ki sevgi dilini kullanıp bunu karşı tarafa yansıtabilmeyi başarmak için çaba sarf edin.
İyi bir dinleyici olun
Birbirinizi dinlerken sadece kulağınızla değil bütün benliğinizle orada olmaya gayret edin. Özellikle karşılıklı konuşma esnasında televizyon izlemek ,yemek yemek gibi başka işlerle uğraşmak karşınızdaki kişiye değerli olmadığı ve önemsenmediği duygusu hissettireceğinden eşinizle mutlaka göz teması kurmaya dikkat edin .Duygu ve düşüncelerini değiştirmeye çalışmayın ve yargılamayın.
Sen dili yerine ben dili kullanın
Evliliklerde zaman zaman hoş olmayan bir olay ya da durum hakkında tepkinizi dile getirirken suçlayıcı sen dili yerine ben dili kullanmak daha uygun olacaktır. Örneğin eşiniz akşamları işten eve geç geliyorsa ; “Sen zaten hep geç kalırsın.” gibi suçlayıcı cümleler karşı tarafın yaptığı davranıştan çok kişiliğine yönelik bir saldırı olacaktır. Oysaki “ Ben senin geç kalmana çok üzülüyorum” şeklinde kullanılan cümleler anlaşmazlığı giderilmesine yardımcı
olacaktır.
Kendinizi eşinizin yerine
koyun
Eşinizle konuşurken dünyaya birde onun gözüyle bakmaya onun ne hissettiğini , ne düşünebileceğini anlamaya çalışmalısınız. Onun yerinde ben olsaydım şeklinde kendinize sorular sormalısınız.
Olumsuz eleştiride bulunmayın
Elbette ki her insan iyi ve kötü yön ve davranışlarıyla bir bütündür. Eşinizin yanlış taraflarını eleştirirken kullandığınız sözcükleri dikkatle seçin. Tarafların birbirlerine yaptığı gururunu incitecek ,
hakaret içerikli eleştiriler yanlışları düzeltmeyeceği gibi sorunların daha çok büyümesine neden olacaktır.
Nasihat vermeyin
Eşiniz sizinle bir şeyleri paylaşmak , dertleşmek istediğinde karşınızdaki kişiye öğüt vermek iletişimin en büyük düşmanlarından biridir. Bunu yapmak yerine karşıdaki kişiye konuyla ilgili sorular sorarak, bazı cümlelerini tekrar ederek anlaşıldığı duygusunu vermek en makul yöntem olacaktır.
Psikolog Ayşe ERCE
psikolog[email protected]