Yılın 6 ayını çadırda geçiriyorlar

Yılın 6 ayını çadırda geçiriyorlar -Farklı kentlerden Erzuruma gelen ve küçükbaş hayvancılık yapan göçer aileler, 6 ay boyunca farklı yaylalarda kurdukları çadırlarda yaşıyor -Çadırın olumsuz koşullarına rağmen besicilik yapan


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Farklı kentlerden Erzurumun yaylalarına gelen hayvancılıkla uğraşan göçer aileler, yılın 6 ayını yaylalarda kurdukları çadırlarda geçiriyor.
     Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Diyarbakır illerinden gelen besiciler, Yakutiye ilçesine bağlı yaylalarda kurdukları çadırlarda hem küçükbaş hayvancılık yapıyor hem de çadırda dayanışma örneği sergiliyor.
     Mayıs ayı itibarıyla farklı kentlerden yaylalara göçen aileler, koyunlarını en iyi şekilde besleyebilmek için yaklaşık 6 ay içerisinde 5 yayla değiştiriyor. Olumsuz koşullara rağmen çadırdaki yaşam biçiminden vazgeçemeyen göçer aileler, atalarından kalan geleneklerini yaşatıyor.
     Dumlu yaylasında göçerlerden Feriza Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çadır yaşamının zor olmasına rağmen güzelliklerinin de olduğunu belirterek, akşamları çadırın etrafında yaktıkları ateşin etrafında kızların halay çektiğini, erkeklerin ise şarkı ve ilahi okuduğunu söyledi.
     Yaylada yaklaşık 3 kilometre uzaklıktan eşeklerle su taşıyan Erdoğan Koç da Elazığdan geldiğini belirterek, Yaklaşık 3 kilometre uzaklıktan atla, eşekle günde üç kez su taşıyoruz. Bazen yürüyerek de su getiriyoruz dedi.
    
     -Kadınlara destek için erkekler de koyun sağıyor-
    
     Çadırda peynir üretimi yapan 4 çocuk annesi Medine Koç ise günde iki kez koyun sağdıklarını ifade ederek, 200 koyunları olmasına rağmen meralar kurak olduğu için bu yıl verimin düşük olduğunu söyledi.
     Yaptıkları peyniri mandıraya verdiklerini anlatan Koç, Yaylada yaptığımız peyniri mandıraya veriyoruz ve orada imalatı yapılıyor. Tulum peyniri olarak da büyük şehirlerde satışı yapılıyor. Kışlık için kendimize de peynir yapıyoruz. 25 yıldır bu işi yapıyorum. Yazın yaylada, kışın köyde geçen bir hayatımız var dedi.
     Ali Koç da (49) çocukluğundan bu yana hayvancılıkla uğraştığını belirterek, yaylada kadınlara destek olabilmek için koyun sağdıklarını, çadırda herkesin bir görevi olduğunu söyledi.
     Kadınlara göre daha hızlı koyun sağdıklarını anlatan Koç, Hepimiz birbirimize yardım ediyoruz. Kimse mağdur olmasın istiyoruz. Kadınlara destek olabilmek için koyun sağıyoruz. Kadınlar da ekmek yapıyor, çamaşır yıkıyor. Bu çadırlarda bazen düğün de yapıyoruz. Koyun kesiyoruz, kına gecesi düzenliyoruz. Dünürlerle bazen aynı çadırlarda kalıyoruz. Bu meslek böyle diye konuştu.
    
     -Ot fiyatları yükseldiği için yaylacılığı uzatacağız-
    
     Çadırda yaşayan Sultan Koç da çadır hayatının hem zor hem de eğlenceli olduğunu belirterek, Evin nüfusu kalabalık değilse üç çadır kuruyoruz. Uyuma çadırı, mutfak çadırı ve peynir çadırı. O evin gelini oldu mu bir de gelin çadırı kurulur. Bir ailede gelin varsa, o ailenin dört çadırı vardır dedi.
     Tuncelinin Pertek ilçesinden gelen besicilerden İbrahim Koç ise ot fiyatları yüksek olduğu için bu yıl yaylacılığı biraz uzatacaklarını ifade ederek, Biz genelde meraları kiralıyoruz. Yaz aylarında mera kiralayarak, koyunlarımızı otlatıyoruz. Ot fiyatları yükseldiği için yaylacılığı uzatacağız ifadelerini kullandı.
     Besicilerden Hasan Koç da Elazığın Sivrice ilçesine bağlı Dedeyolu köyünde ikamet ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
     Erzurumun yaylalarında hayvan otlatıyorum. Bu sene meraların kurak geçmesinden olumsuz etkilendik. Hayvanlarımız para etmedi. Yetkililerin bu konuda bize destek olmasını istiyoruz. Saman fiyatları da çok yüksek. Bu besiciliği olumsuz etkiliyor. Meralar kurak olduğu için sütten yüzde 50 kaybımız oldu. Koyun fiyatları da düştü. Bu hayvanları besiye çekmemizi gerekiyor. Yılın 5-6 ayını yaylalarda geçiriyoruz. Çadırlarda, göçebe bir hayatımız var. Bu hayat güzeldir ama hayvancılık kötü gittiği için bu bizi olumsuz etkiliyor.
     Geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu vurgulayan Koç, Biz Mayıs ayından itibaren Erzurumun yaylalarına gelip, buralarda çadırlarda kalıyoruz. Erzurum bölgesi sakin ve meraları yeşil olduğu için Erzincan, Tunceli, Diyarbakır ve Elazığdan gelip, burada meraları kiralıyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Yılın 6 ayını çadırda geçiriyorlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER