Suriyedeki olaylar

Suriyedeki olaylar -İHH: Halepte 14 binden fazla masum insan hayatını kaybetti, 50 bin kişi de yaralandı -Özellikle hastane ve fırınlar hedef alınıyor


HATAY (A.A) - İHH İnsani Yardım Vakfı, Suriyede yaklaşık iki yıldır devam eden olaylarda ülkenin en büyük kentlerinden olan Halepte 14 binden fazla masum insanın hayatını kaybettiğini, 50 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.
     İHH İnsani Yardım Vakfından yapılan yazılı açıklamada, Halep kentinin iki yıldır ağır silahlarla yapılan bombalamalarda büyük yaralar almaya devam ettiği belirtildi.
     İHH ekiplerinin Suriyenin birçok bölgesine yardım göndermesinin yanı sıra ülkede incelemelerde bulunduğu, ekiplerin Halepte yaptığı araştırmalarda bugüne kadar kentin yüzde 35inin yıkıldığını tespit ettiği kaydedildi.
     Suriyenin önde gelen sanayi ve ticaret merkezi olan kentte, insanların şu anda günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:
     Halepte yaşayan masum insanlar ağır silahlarla yapılan saldırıların yanı sıra açlık ve salgın hastalıklarla mücadele etmeye çalışıyor. İnsanlar su ve ekmek gibi temel yaşam malzemelerine ulaşmakta güçlük çekiyor. Alt yapının tamamen zarar gördüğü Halepte, Suriyelilerin kullandığı su son derece tehlikeli bakterileri içinde barındırıyor. Ülkenin hemen her yerine hedef gözetlemeksizin ağır silahlarla saldırılar yapılıyor. Çoğu zaman sivil insanlara yapılan saldırılarda bugüne kadar Halepte 14 binden fazla masum insan öldü, 50 bin kişi yaralandı. Keskin nişancılar ve ağır silahlarla yapılan saldırılarda 0-12 yaş arası 7 yüzden fazla çocuk hayatını kaybetti.
    
     -Hastaneler ve fırınlar özellikle hedef alınıyor-
    
     Açıklamada, Suriyede rejim güçlerinin özellikle hastane ve fırınları hedef aldığı vurgulanırken, Halepte şu ana kadar 4 hastanenin bombalandığı ve bu hastanelerde tedavi gören 270 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
     Suriye genelinde yüzlerce fırının rejim güçleri tarafından bombalandığı, yüzlerce insanın ekmek kuyruğunda yaşamını yitirdiği ve kentte insanların temel yaşam malzemesi olan ekmeğe ulaşmakta zorluk çektiği de bildirildi.
     Halepte iki yıldır devam eden olaylarda yaklaşık bin kadının rejim güçleri tarafından tutuklandığı ve bugüne kadar 95 kadının işkencelerde hayatını kaybettiği, yüzlercesinin ise kayıp olduğuna dikkat çekildi.
     Açıklamada, İHH İnsani Yardım Vakfının geçtiğimiz aylarda esir takasına aracılık ederek 2 bin 130 Suriyelinin kurtarılmasına vesile olduğu da dile getirildi.
    
     -12 gazeteci hayatını kaybetti-
    
     Açıklamada ayrıca, Suriyede rejimin hedefleri arasında görevlerini yapmaya çalışan gazeteciler bulunduğu ve Suriyelilerin yaşamış olduğu durumu dünyaya aktarmaya çalışan gazetecilerin keskin nişancıların hedefi haline geldiği, yapılan insanlık dışı saldırıları görüntülemeye çalışan ve aralarında uluslararası medya kuruluşlarının temsilcilerinin de bulunduğu 12 gazetecinin Halepte öldürüldüğü kaydedildi.
    
     Muhabir: Salim Taş / Volkan Kaşik
     Yayıncı: Şükran Yücel

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER