KOBİlerin ekonomideki önemi

KOBİlerin ekonomideki önemi -ETSO Başkanı Yücelik: Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, büyük ölçekli ve dünya çapında rekabet edebilir ulusal işletmelerin ortaya çıkması için dinamik ve istikrarlı bir KOBİ yapısı büyük ö


ERZURUM (A.A) - Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, büyük ölçekli ve dünya çapında rekabet edebilir ulusal işletmelerin ortaya çıkması için dinamik ve istikrarlı bir KOBİ yapısının büyük önem taşıdığını bildirdi.
     Yücelik, yaptığı açıklamada, bölgelerarası gelişmişlik farkının azaltılması için ekonomik yapının güçlendirilmesinin en temel şart olduğunu belirterek, bunun da KOBİlerin sayılarının artması ve güçlü bir yapıya kavuşmalarıyla doğru orantılı olduğunu ifade etti.
     Türkiyenin içinde bulunduğu küresel rekabet ortamında, gelişmekte olan ülkelerin en önemli kozunun, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler olduğunun altını çizen Yücelik, son yıllarda ekonomisi hızlı bir büyüme gösteren Türkiyenin ekonomik büyüme ve gelişme sürecinde, KOBİlerin özellikle istihdama yaptıkları katkılar açısından son derece önemli bir rol üstlendiklerine dikkati çekti.
     Yücelik, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, büyük ölçekli ve dünya çapında rekabet edebilir ulusal işletmelerin ortaya çıkması için dinamik ve istikrarlı bir KOBİ yapısı büyük önem taşıyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadoludaki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bu istikrar ve dinamizmlerini korumak adına devletin sağladığı teşviklerin sürdürülmesi gerekiyor ifadelerini kullandı.
     Her geçen yılın bir öncekinden daha iyi geçmesini, ekonomik anlamda gelecek yılın daha fazla ferahlık getirmesini arzu ettiklerini vurgulayan Yücelik, şunları kaydetti:
     Öncelikle 2013 yılının, geride bıraktığımız yıldan daha fazla üretim ve ihracatın yapıldığı, yatırım ve istihdamın daha çok artacağı bir yıl olmasını temenni ediyoruz. Erzurum ve bölgemiz teşviklerle, sanayisini geliştirmeye, istihdamını, üretimini ve ihracatını artırmaya çaba gösteriyor. Teşvik unsurları ne kadar çok olursa, yatırım ortamı ne kadar pozitif olursa, yerli ve yabancı yatırımcılar da ilimize ve bölgemizde o kadar çok ilgi gösterir. Erzurumda hala uygulanan ve yıl sonunda uygulama süresi bitecek olan 5084 gibi teşvik yasaları, batıdaki işletmelerle aynı şartlarda rekabet etme şansı bulamayan firmalarımız için adeta bir can simidi vazifesi görüyor. Bölgemizdeki işletmelerin ayakta kalması, üretim ve istihdamda istikrarı temin etmek için bu yasanın süresinin uzun vadeli uzatılması veya kalıcı hale getirilmesini arzu ediyoruz.
     İstihdam, enerji, yer tahsisi gibi konularda işletmelere büyük kolaylık ve destek sağlayan teşvik uygulamalarının 2013 ve sonraki yıllarda da sürmesini temenni eden Yücelik, Türkiyenin son 3 yıldaki ortalama büyüme hızının yüzde 7 civarında olduğunu anımsatarak, genel anlamda ekonomik büyümenin 2013te de devam edeceğini vurguladı.
     Erzurumun ihracat rakamlarının istenilen düzeyde olmadığına da değinen Yücelik, üretim ve ihracatın birbiriyle doğru orantılı iki unsur olduğuna vurgu yaparak, Üretim olmazsa ihracat da olmaz. İlimizin ihracat rakamlarına baktığımızda, üretimin yeterli seviyede olmadığını görmek mümkün. Erzurumun ihracattaki hedefi kendi ürettiği malları ihraç etmektir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Ayşe Yıldız
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber KOBİlerin ekonomideki önemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER