Zaman Avustralya'dan Akif Burak Can'ın haberine göre Avustralyalı Parlamenter Nathan Hagarty’nin, Fethullah Gülen Hocaefendi ile ilgili kaleme aldığı “Fethullah Gülen’e Saygı Duruşu” başlıklı yazı, parlamento sitesinde yayınlandı. NSW Parlamentosu, Leppington Bölgesi Milletvekili Nathan Hagarty; “Türkiye’de son on yılda Hizmet Hareketi’ne yönelik baskılara rağmen, küresel bir ağ haline gelmiş eğitim, yardım ve kültürler arası diyaloğu destekleyen okullar, hayır kurumları ve kültürel kuruluşlar kurmuştur. Hizmet Hareketi’nin temelinde hizmet ve kültürler arası saygı felsefesi yatmaktadır. Bu felsefe, Avustralya’nın çok kültürlü ve çok inançlı yapısında kendine güçlü bir yer bulmuş, Gülen’in vizyonunun evrensel önemini göstermiştir.” dedi.
İşte Milletvekili Nathan Hagarty’nin, ‘Fethullah Gülen’e saygı duruşu’ başlıklı yazısının NSW Eyalet Parlamentosu web sitesinde yer alan tam hali:
“Fethullah Gülen’in vefatını, etkisi sınırları aşarak dünya genelinde, Avustralya da dahil olmak üzere, birçok topluluğa ulaşan bir kişiyi anıyorum. Günümüzde, Netflix’ten McDonald’s’a, Coca-Cola’dan Instagram’a kadar birçok ortak deneyim bizi birbirimize daha fazla bağlasa da bu, benzersiz sesler için alanı daraltabilir. Küresel nüfusun sekiz milyarı aştığı bir dünyada, bir bireyin öne çıkarak toplumu derinden etkilemesi, onun karakteri, vizyonu ve adanmışlığı hakkında çok şey anlatır. Fethullah Gülen, bu figürlerden biriydi.
GÜLEN, MİLYONLARCA İNSANA İLHAM OLDU:
Türkiye’nin, Erzurum iline bağlı Korucuk köyünde doğan Gülen, bir din adamı, eğitimci ve İslam alimi olarak tanınır. Dindar bir Müslüman ailede büyüyen Gülen, Sufi öğretilerinden ve başkalarına hizmet etme felsefesinden etkilendi. Gençlik yıllarında İslami ilimler üzerine çalışmış, imam olmuş, eğitim, dinler arası diyalog ve toplumsal sorumluluğu vurgulayan vaazlarıyla tanındı. Onun katkıları, eğitime, diyaloğa ve şefkate olan bağlılığıyla geleneksel sınırları aşan bir vizyonu yansıtıyor. Gülen, insanlığa hizmet etmeyi, kültürler arası anlayışa, barışa ve toplumsal uyuma adanmış bir felsefeyi savunmuştur. Bu fikirler, dünya genelinde milyonlarca insana ilham vererek, onun ilkelerini yansıtan projeler, okullar ve kurumların doğmasına vesile oldu.
SOSYAL PROJELER YOLUYLA ‘HİZMET’ ADI VERİLEN HAREKETİ BAŞLATTI:
1970’lerde Gülen, insanlığa hizmet etme anlayışını teşvik eden ve takipçilerini eğitim, sosyal projeler ve dinler arası diyalog yoluyla topluma katkıda bulunmaya teşvik eden “Hizmet” adı verilen bir hareket başlatmıştır. Gülen, takipçilerini dünya çapında okullar, kültür merkezleri ve insani yardım kuruluşları kurmaya teşvik etmiştir. Hareket, ılımlı bir İslam yorumu benimseyerek barış, hoşgörü ve birlikte yaşama çağrısında bulunmuştur.
HİZMET HAREKETİ, SON 10 YILDA BASKILARA RAĞMEN, ÇOK KÜLTÜRLÜ VE İNANÇLI AVUSTRALYA’DA, GÜÇLÜ BİR YER BULDU:
Türkiye’de son on yılda Hizmet Hareketi’ne yönelik baskılara rağmen Hizmet, küresel bir ağ haline gelmiş, eğitim, yardım ve kültürler arası diyaloğu destekleyen okullar, hayır kurumları ve kültürel kuruluşlar kurmuştur. Hizmet hareketinin temelinde hizmet ve kültürler arası saygı felsefesi yatmaktadır. Bu felsefe, Avustralya’nın çok kültürlü ve çok inançlı yapısında kendine güçlü bir yer bulmuş, Gülen’in vizyonunun evrensel önemini göstermiştir.
MİRASINI DEVAM ETTİREN, SAYISIZ EĞİTİM VE HAYIR GİRİŞİMİ:
Hizmet Hareketi’nin etkisi gerçekten dikkat çekicidir. Gülen’in mirasını devam ettiren sayısız eğitim ve hayır girişimi karşılıklı saygı, entelektüel gelişim ve merhamet üzerine kurulu topluluklar inşa etmeye devam etmektedir. Avustralya’da hareketin etkisi özellikle anlamlıdır. Hizmet’in değerlerini benimseyen okullar, dernekler ve merkezler bulunmaktadır. Bunlar arasında Galaxy Foundation ve Australian Relief Organisation gibi kuruluşlar, ihtiyaç sahibi bireylere ve topluluklara önemli destek sağlamaktadır. İslam Bilimleri ve Araştırma Akademisi, Gülen’in bir diğer mirası olarak, dinler arası diyaloğu teşvik etmeye ve ayrılıkları köprüleyen, bilimsel çalışmaları desteklemeye kendini adamıştır.
BÖLGEMDEKİ AMITY KOLEJİ’NİN AÇILIŞINI YAPMA ONURUNA SAHİP OLDUM:
New South Wales genelindeki Amity College, bu vizyonun eğitim alanındaki bir örneğidir. Kendi seçim bölgemde iki kampüsü olan bu okuldan gurur duyuyorum. Leppington’daki ofisimin hemen yakınında bulunan en yeni kampüsün resmi açılışını bu ayın başlarında yapma onuruna sahip oldum. Bu okullar, nesiller boyu topluluğumuzun en iyi ve en parlak öğrencilerini yetiştirmiş, akademik mükemmeliyetin yanı sıra, Gülen’in öğretilerini yansıtan empati ve küresel farkındalık değerlerini de önemsemiştir. Gülen’in, mirasının yerel bir diğer kanıtı da Affinity Intercultural Foundation’dır. Ahmet Polat’ın yönetmindeki, Affinity’nin dinler arası ve kültürler arası çalışmaları, hareketin savunduğu uyum ve diyalog ruhunun harika bir örneğidir. Konferanslar, seminerler ve iftar yemekleri aracılığıyla farklı kültürel ve dini geçmişlerden insanları bir araya getirerek birlik ve anlayış ruhunu pekiştirmiştir.
GÜLEN ARAMIZDA OLMASA DA ÖĞRETİLERİ YAŞAMAYA DEVAM EDECEK:
Fethullah Gülen artık aramızda olmasa da etkisi sayısız insanın hayatını şekillendirmeye devam edecektir. Öğretileri, ilham verdiği kurumlar ve topluluklar aracılığıyla yaşamaya devam etmektedir. Dünyanın giderek daha fazla parçalandığı bir dönemde, daha uyumlu, eğitimli ve merhametli bir dünya vizyonu, yalnızca geçerli değil, aynı zamanda hayati önem taşımaktadır.”
Yazının orijinal hali için tıklayın