EPDK’den elektrik piyasasında yeni düzenleme: Teminat iadelerine 10 gün süre

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan yönetmelik değişiklikleri Resmî Gazete’de yayımlandı.
Düzenlemeye göre dağıtım şirketleri, gerekli tutarı aşan teminatları kullanıcıların talebi üzerine 10 iş günü içinde iade edecek. Ek teminat gereken durumlarda da kullanıcılara 10 iş günü süre verilecek.
Son 24 ayda sistem kullanım faturalarını düzenli ödeyen ve teminat yükümlülüğünü aksatmayan kullanıcılar için teminat hesabındaki azami oran bir katla sınırlandırıldı. Bu kapsamda oluşan fazla teminatlar bir ay içinde iade edilecek.
Depolama ve lisanssız üretime yeni kurallar
Anlaşma gücünün üzerinde kurulu güce sahip elektrik depolama tesisi kuracak tüketicilere otomatik güç kontrolü ve enerji kesme sistemi zorunluluğu getirildi. Depolamalı üretim tesislerine ait lisans başvurusu teminatları ise tesisin tamamı işletmeye alınana kadar iade edilmeyecek.
Lisanssız elektrik üretiminde, acil durumlarda belirli tesislerin şebeke işletmecileri tarafından uzaktan kontrol edilmesine imkân tanındı. Acil durumun sona erdiği en geç 15 dakika içinde tesis sahibine bildirilecek.
Düzenleme kapsamındaki bazı lisanssız üreticilerin bağlantı anlaşmalarının yenilenmesi için 60 gün içinde başvurması gerekecek. Bazı cezai şartlar ise 30 Nisan 2027’ye kadar uygulanmayacak.
Yan hizmet ödemeleri de aylık kapasite bedeli ve talimatın uygulanmasına bağlı aktivasyon bedeli üzerinden hesaplanacak.
Bu haberler de ilginizi çekebilir
En Çok Okunanlar

ARİF ASALIOĞLU

ABDULLAH AYMAZ

KADİR GÜRCAN

HARUN TOKAK

PROF. DR. ŞERİF ALİ TEKALAN


247 çocuğu zehirleyen kreş işletmecisine müebbet h...

Selde yaşamını yitiren Turgut Dursun’un torunundan...

İran’ın yeni Savunma Bakanı Ahlaki'den ilk açıklam...

AKP’li eski vekil açıkladı: Fon vurgunu AKP’den ne...

Taha Çakmak hem vurgun yapmış hem kamu parası batı...







