7-8 Ocak 2015 tarihlerinde Ege Bölgesi'ni etkisi altına alan soğuktan zarar gören çiftçiler için gönderilen yardım parası, hak etmeyen kişilere gidince krize yol açtı. Seçimden beş gün önce İzmir'in Urla ilçesi Kuşçular köyünde çiçek serası donan 67 çiftçiye dağıtılmak üzere Urla Kaymakamlığı'na 552 bin 300 lira gönderildi. Paralarını almak için Urla Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne giden çiftçiler, gelen paranın, aralarında zarar görmeyenlerin çoğunlukta bulunduğu 30 kişiye verildiğini öğrenince çok şaşırdı. Devletin gönderdiği paranın, gerçek mağdurlar yerine zarar görmeyenlere verilmesine isyan ettiler. Paranın adaletli bir şekilde dağıtılmadığını ve ayrımcılık yapıldığını söyleyen çiftçiler, seçimden beş gün önce böyle bir durum yaşanmasının partizanlık sebebiyle olduğunu iddia etti.
Soğuktan 3 dönüm çiçek serası zarar gören Yaşar Baz, devletin gönderdiği paranın belli kişilere dağıtıldığını ileri sürdü. Yaklaşık 80 bin dal çiçeğin telef olduğunu belirten Baz, "Afet için gönderilen paradan hiç alamadım. Zarar görenlerin yarısına para verilmedi. İlçe Tarım Müdürlüğü, ziraat odası ve muhtar, kendi kafalarına göre liste oluşturdu. Paraların dağıtımında ayrımcılık yaptılar. Asıl zarar görenler yardım alamadı." dedi.
'YÜZDE 90 ZAYİAT ÇIKARMALARINA RAĞMEN BİR KURUŞ VERMEDİLER'
Soğuktan zarar gören diğer bir çiftçi Fatih Kemük ise böyle bir mağduriyetin yaşanmasından ilgili kurumları sorumlu tuttu. Zarar tespit komisyonu yüzde 90 zayiat yazmasına rağmen hiç para alamadığını belirten Kemük, şunları söyledi: "Dört dönüm serada karanfil ekiyorum. 100 bin dal çiçeğin hemen hemen tamamına yakını zarar gördü. Tespit komisyonu yüzde 90 zayiat yazmasına rağmen hiç destek alamadım. Bin lira zarar gören 40 bin lira alırken bize hiç verilmedi. Para, gerçek mağdurlar yerine zarar görmeyenlere dağıtıldı. Öğrendiğimize göre muhtar, listeyi askıya çıkarmamış. İlgili kurumlar da sorumluluğu birbirine atıyor. İşin ticaretini yapan tüccarlar bile para aldı. Büyük bir haksızlık ve adaletsizlik var."
20 yıldır çiçek üreten Mustafa Aydoğdu da yaşadığı durumu, "Soğuktan 4 dönüm seram zarar gördü. 110-120 bin dal çiçeğim dondu. Tespit komisyonu, yüzde 80 zarar çıkardı. Zararın karşılanması için İlçe Tarım Müdürlüğü'ne dilekçe verdim. Gelen para dağıtılırken beni listeden çıkarmışlar." şeklinde anlattı.
'PARTİCİLİK GÖZETİLDİĞİNDEN ŞÜPHELENİYORUZ'
Diğer bir çiçek üreticisi Ahmet Baz da afet paralarının dağıtımında adaletsizlik yapıldığını belirterek, şunları söyledi: "1,5 dönüm kasımpatım vardı. Yaklaşık 45 bin dal çiçek tam açmak üzereyken don vurdu. Maddi olarak 20 bin liraya yakın zararım var. Kaymakamlığa gittim, o da İlçe Tarım'ın zarar tespiti yapacağını, ona göre işlem yapılacağını söyledi ancak gelen yardım paralarından hiç alamadık. Burada adaletsizlik var. Zarar gören 60 kişiden, 30 kişiye verilmiş. 2 bin lira zararı olan, 30 bin lira para aldı. Benim 20 bin lira zararım var, bir kuruş bile verilmedi. Paralar belli kişilere paylaştırıldı. Seçimden beş gün önce böyle bir şey yapılması, aklımıza particilik gözetildiği şüphesini getiriyor."
'ÇİÇEĞİN KÖKÜNÜ GÖSTERİP PARA ALANLAR VAR'
Soğuktan donan 300 bin dal karanfili çöpe attığını belirten Şahin Bıçak da hiç yardım almadığını söyledi. Para dağıtılırken gerçek mağdurların görmezden gelindiğini iddia eden Bıçak, "Beş dönüm karanfilim vardı. Soğuktan donan 300 bin dal karanfili çöpe attım. Zararım en az 50 bin lira ama hiç yardım alamadım. Yanıbaşımızdaki seraya verdiler, bize vermediler. Çok büyük haksızlık, adaletsizlik var. Çoğu, haketmediği halde para aldı. Çiçeğin kökünü gösterip para alanlar var." diye konuştu. Enginar üreticisi Hayri Baz da, "Bizim isteğimiz, gelen paranın adil bir şekilde dağıtılması. İlçe Tarım Müdürlüğü, ziraat odası ve muhtardan şikayetçiyiz. Bütün kayıtlar ellerinde. Bu kurumlar vazifesini yapmadı. Borcumuz olduğunda nerede olsak bulurlar ama para vermeye gelince hiç aramazlar." ifadelerini kullandı. CİHAN