Almanya Federal Meclisi'nde bu hafta NSU terör örgütünün suçlarını araştırmak için tüm partilerin oy birliğiyle 2.Araştırma Komisyonu kuruldu. Komisyon başkanı Clemens Binninger, NSU'nun ulusal ve hatta uluslararası ağının olup olmadığının araştırılacağını duyurdu. Ayrıca NSU Davası'nda önümüzdeki hafta ilk kez konuşması beklenen Beate Zschaepe'nin ifadesi komisyonun ilgi odağında.
Federal Meclis'te temsil edilen tüm parti grupların oy birliğiyle aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) adlı terör örgütünün işlediği cinayetlerin aydınlatılması, emniyet birimleri ve özellikle istihbaratın hatalarının ortaya çıkartılması için ikinci kez komisyon kuruldu. "Terör örgütü NSU II" ismi verilen komisyona Birlik (CDU/CSU) Parti Grubu 8, Sosyal Demokrat Parti (SPD) Parti Grubu 2, Sol ve Yeşiller parti grupları ise birer üye atadı.
İlk oturumunu 25 Kasım'da yapması beklenen komisyonun ayrıca Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülmeye devam eden NSU Davası'ndaki baş sanık Beate Zschaepe'nin ifadesi de ilgi odağında. Hatırlanacağı üzere yaklaşık 243 duruşmadır susan Zschaepe'nin bu hafta ilk defa avukatı aracılığıyla ifade vermesi ve mahkeme heyetinin sorularını cevaplaması bekleniyordu. Ancak Zschaepe'nin üç avukatının görevden azledilmeleri isteği ve örgüte yardım etmekle suçlanan Ralf W.'nin avukatlarının reddi hakim talebi üzerine duruşmalara bir hafta ara verilmişti.
Komisyon başkanı Clemens Binninger, Federal Meclis'in hala cevap bekleyen sorulara cevap bulmaya çalışması ve konuya aydınlık getirmesi gerektiğini, bunun ise NSU kurbanları ve yakınlarına karşı boynunun borcu olduğunun altını çizdi. Binninger ayrıca komisyon araştırmalarında NSU'nun iddia edildiği gibi sadece 3 üyeden olup olmadığı konusuna ağırlık verileceğini, terör örgütün ulusal ve belki de uluslararası ağının mevcudiyetinin araştırılacağını belirtti.
Komisyon üyelerinden Armin Schuster de cevap bekleyen soruların çok olduğunun altını çizerek, özellikle istihbarat teşkilatların çalışmalarıyla ilgili araştırmalar yapılacağını dile getirdi. Sol Partili Petra Pau ise NSU cinayetlerini 'devletin sınıfta kalmasının karnesi' olarak değerlendirdi. Başbakan Angela Merkel'in, olayların aydınlatılacağına dair verdiği sözü hatırlatan Pau, bu sözün arkasında durulması gerektiğini vurguladı. Komisyonun SPD'li üyesi Eva Högl, emniyet birimlerinde bu konuda 'sistematik başarısızlığa' imza atıldığını ifade etti.
Yeşiller Partili İrene Mihalic ise ülkenin iç istihbaratı konumundaki Anayasayı Koruma Teşkilatı'nı eleştirdi. Mihalic, yetkililerin hala 'hata yapılmamıştır' diye kendilerini savunmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Federal Meclis'te bu yasama döneminde "Terör örgütü NSU II" komisyonun kurulmasıyla komisyon sayısı üçe çıktı. Meclisteki tüm komisyonlar çalışmalarını yasama döneminde tamamlamak ve nihai raporlarını sunmak zorunda. CİHAN