Zorunlu trafik sigorta primleri 2 kat artan taksiciler çözüm istiyor


Zorunlu trafik sigorta primlerinin ticari taksilerde iki katına ulaşması taksici esnafında mağduriyet oluşturdu. Taksi sahibi Yakup Işık, sigorta poliçe fiyatı için 2 bin 500 lira ödediğini söyleyerek, "Bizim günlük yaptığımız kilometre belli. Yetkililer bu durumu standartlara getirmeli." dedi.

Zorunlu trafik sigorta primi poliçesinin artması taksicilerde mağduriyet oluşturdu. 16 yıldır taksicilik yapan Yakup Işık, geçen sene bin liraya yaptığı trafik sigorta poliçe fiyatı için bu sene 2 bin 500 lira yatırdığını söyledi. Sigorta şirketlerinin keyfi fiyat artırımı yaptığını kaydeden Işık, "Ticari araçlara karşı bir antipatileri var. Bizim günlük yaptığımız kilometre, kaza belli. Şu anda biz mağdur durumundayız. Kazancımız ailemizi geçindirmeye ancak yetiyor. Bir de sigorta fiyatları, vergiler, bandroller var." şeklinde konuştu.

Yetkililerden bu durumu belli standartlara getirmesini beklediklerini anlatan Işık, "Keyfi artırımlar olmamasını, artırımların kazaya göre, yaptığı kilometreye göre, şoförün durumuna göre çok iyi değerlendirilmesi lazım. Benim yıllardır kazam yok, poliçem yine artıyor. Düzenli yaptırdığım için ceza mı? Bazı sigorta şirketleri ticari taksileri sigorta yapmak istemediklerinden dolayı poliçe fiyatlarını yüksek tutuyorlar. Şirket arabaları bizden daha çok kilometre yapıyor. Fakat onların sigortaları hususi olarak yapılıyor." açıklamasında bulundu.

"SİGORTA BİR DENETİM ALINA ALINSIN"

Bir başka taksici Dursun Akboğan da esnaf olarak çok mağdur durumda olduklarını söyleyerek, şöyle devam etti: "Bundan önceki zamanlarda gelen poliçelerde primler normal iken şu andaki gelen kaza oranlarına göre fiyatlar birdenbire yükseldi. Bu olay tamamen sigortacıların inisiyatifine kaldı. Devletin bir an önce buna el atması lazım, sınır getirmesi lazım. Kazandığımızı sigorta poliçesine yatırıyoruz. Trafik sigortasında fiyat hususi araçlarda bin liraya, ticari araçlarda 6 bin liraya kadar geldi. Para kolay kazanılmıyor. Vergi, araç bandrolü hakeza, çalış çalışabilirsen. Geçen sene bin 50 lira, bu sene 2 bin 650 lira çıktı. Hiçbir kazam yok. Sigortadan almış olduğum herhangi bir kaza bedeli de yok. Ama bu seneki çıkan rakam bu. Sigorta şirketine sorduğumda, sigorta fiyatlarının aşırı şekilde yükseldiğini söylediler. Piyasada 10-20 tane şirket var. Hepsinde fiyat aldım, neticesinde 2.650 lirayı 3 taksit halinde ödeme imkanı veriyorlar. Benim etim ne budum ne ki bu fiyatı 3 taksitte ödeyeyim. Ekonomi Bakanlığı'na sesleniyorum, sigorta bir denetim alına alınsın, standart getirilsin ki biz de rahatlayalım."

"PARÇALAR YURT DIŞINDAN GELDİĞİ İÇİN FİYATLARA YANSIYOR"

Bir sigorta şirketi yetkilisi, yılbaşından itibaren fiyat limitlerinin arttığını kaydetti. Yetkili, "Kaza başına karşılanan hasar fiyat 29 bin liraydı, 31 bin liraya çıktı. Döviz yüzde 25 arttı. Parçalar yurt dışından geldiği için fiyatlara yansıyor. Şirketler ellerindeki gelir ve gidere bakar. Gelir ve gider karşılama durumunuz ne ise fiyatlar ona göre belirlenir. Hazineden ruhsatı olan 30 şirket var. Devletin belirlemiş olduğu tavan ve taban fiyatlar var. Kimi ne kurtarırsa ona göre çalışılır. Hasar frekansı çok. Burası bir havuzdur. Paralar toplanır, hasar olana dağıtılır. Zaten hepsi hasar yapsa biz batarız. Hasarlı müşteri ile hasarsız müşteri fark eder. Hasarı olanın sigorta fiyatı daha çok artıyor." açıklamasını yaptı.

"SEKTÖR SADECE ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDAN 1.7 MİLYAR LİRA AÇIK VERDİ"

Bir başka sigorta yetkilisi ise müşterinin sadece karşı aracın hasarının karşılandığını sandığını anlattı. Bir başka araca çarpıldığında içindeki yolcuların bedeni hasarlarının da ödendiğini ifade eden yetkili, şunları kaydetti: "Bedeni hasarlar ve de ölüm, sakatlık gibi durumlarda sigorta şirketlerinin ödediği rakam yaklaşık 100 binlerle ifade ediliyor. Geçmişte trafik sigorta primlerini şirketler serbest belirliyordu. Burada Hazine Müsteşarlığı'nın koyduğu bazı kurallar var. Fiyat belirleme yetkisi yok gibi bir şeydi. Sonuç olarak sektör zarar etti. Birçok şirket battı. Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı sermayenin bazıları zarar sebebiyle çıktı. Bu yıl sektör sadece zorunlu trafik sigortasından 1.7 milyar lira açık verdi. Sermaye çıkışları meydana gelince sektör artık bu bedeli karşılamayınca Hazine Müsteşarlığı tarafından serbest tarifeye geçildi. Sektör artık zararı telafi etmeye yönelik bir mantık yürütüyor. Hala primler dünya ile kıyaslandığında düşük kalıyor. Daha önceden çok az prim ödeyen tüketici de bir yılda fiyatlar yüzde yüzün üzerinde artınca çok aşırı bir artış olduğu için göze battı." CİHAN
<< Önceki Haber Zorunlu trafik sigorta primleri 2 kat artan taksiciler çözüm... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER