Malatya İdare Mahkemesi, Zirve Yayınevi'nde boğazları kesilerek öldürülen maktullerden Alman asıllı Tilman Ekkehart Geske'nin ailesine, İçişleri Bakanlığı ile Malatya Valiliği'nce 17 bin 320 TL maddi, 400 bin TL manevi tazminat ücreti ödenmesini kararlaştırdı.
Zirve Yayınevi'nde, 18 Nisan 2007'de elleri ile boğazı kesilerek öldürülen kişilerden Tilman Geske'nin ailesinin, İçişleri Bakanlığı ve Malatya Valiliği aleyhine 'Hizmet kusuru' bulunduğu iddiasıyla açtıkları tazminat davası sonuçlandı.
Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanne Geske, 2008 yılında, kendisi, çocukları Michael, Lucas, Miriam için toplam 90 bin TL'si maddi olmak üzere 630 bin TL tazminat talep etmişti.
Malatya İdare Mahkemesi'nde görülen davaya, İçişleri Bakanlığı ile Malatya Valiliği savunma verdi. İçişleri Bakanlığı tarafından sunulan savunmada özetle; Zirve Yayınevi çalışanlarının, öldürülmeden önce baskı ve şiddete maruz kaldıkları yönünde müracaatta bulunmadığını, olayın yaşanmasında idarelerin hizmet kusuruna dayalı herhangi bir eyleminin sebep olmadığı savunuldu. Olaya ilişkin ceza davasının devam ettiği ifade edilerek, üçüncü şahısların suç niteliği taşıyan eylemlerinin idari hizmetin işleyişi ve ortay çıkan sonuç arasında illiyet bağını kestiği, kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince tazminle yükümlü tutulmayı gerektirecek hukuki nedenlerin de bulunmadığı ileri sürülerek, davanın reddi savunuldu.
Mahkeme, davalı idarelerin hizmet kusuru olduğunu kabul ederek, Geske ailesinin tazminat taleplerini yerinde buldu. Kararda, davacılar tarafından, yakınlarının terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdiği iddiasıyla uğranıldığı iddia edilen manevi zararın tazmini için yapılan başvurunun, sosyal risk kapsamında değerlendirme yapılarak karar verilmesi gerektiği vurgulandı. Olayın şüphelileri tarafından önceden tasarlanarak temel hak ve hürriyetleri yok etmek amacıyla gerçekleştirilen terör eylemi sonucu, Tilman Ekkehart Geske'nin salt belli bir dinin mensubu olması ve bu dinin gereklerini yerine getirdiği inancıyla faaliyette bulunması nedeniyle insanlık dışı muameleye maruz kaldıktan sonra öldürüldüğü ifade edildi. Maktul Geske'nin eşi ile yaşları 8, 11 ve 13 olan üç çocuğunun derin bir elem ve ıstırap duyduklarının tartışmasız olduğu, duyulan acının karşılığı olarak davacılardan her biri için 100 bin TL olmak üzere manevi açıdan uğranılan 400 bin TL şeklinde 11 Nisan 2008 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte ödenmesi sonucuna varıldığı belirtildi. Bununla birlikte, 17 bin 320 TL maddi tazminat ödenmesine karar verildi.
Tilman Ekkehart Geske'nin eşi Susanna Geske'nin avukatı İbrahim Kalı, Malatya Gazeteciler Cemiyeti'nde düzenlediği basın toplantısında, öldürülenlerin yakınlarının 'Hizmet kusuru' gerekçesiyle tazminat talebinde bulunduklarını söyledi. Malatya İdare Mahkemesi'nde açtıkları tazminat davasının sonuçlandığını ifade eden Kalı, mahkemenin, tazminat kararını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. Maddesi'ne dayandırdığını dile getirdi.
Kalı, Geske ailesi gibi diğer maktul ailelerin de maddi ve manevi tazminat almaya hak kazandığını ifade etti. Maktul Necati Aydın'ın eşi Şemse Aydın ve maktul Uğur Yüksel'in babası İbrahim Yüksel de olayda hizmet kusuru bulunduğu iddiasıyla avukat aracılığıyla, 2008 yılında İçişleri Bakanlığı ile Malatya Valiliği aleyhine açtıkları davalarla farklı miktarlarla tazminat taleplerinde bulunmuşlardı.
CEZA DAVASI MALATY 1. AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NDE DEVAM EDİYOR
Malatya'da Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazları kesilerek öldürülmüş, zanlılardan Salih Gürler (20), Cuma Özdemir (20), Hamit Çeker (19) ve Abuzer Yıldırım (19) olay yerinde yakalanmıştı. Olaya ilişkin ceza davası, Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. 21 sanıklı davada 1 sanık tutuklu bulunuyor.
CİHAN