Zekeriya Öz: Hukukun askıya alındığı bir dönemdeyiz
Bolu Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz, İstanbul 29 ve 32 Asliye Ceza Hakimleri hakkında çıkarılan gözaltı kararını sert bir dille eleştirdi.
Öz, twitter üzerinden yaptığı değerlendirmede, hakimin gözaltına alınmasının büyük bir suç olduğunu belirterek, “Emri veren de uygulayan da suç işlemektedir. Hukukun askıya alındığı bir dönemdeyiz. Tüm hakimleri tutuklasanız da hukuksuzluğu Türkiyeye yerleştiremiyeceksiniz. Adaletsizliğe dur diyecek yiğit ve korkusuz hakimler yine olacak.” ifadesini kullandı.
Eski Yargıtay Başkanı: Şaşkınlık içindeyim
Eski Yargıtay Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Sami Selçuk, hakimlerin tutuklanma taleplerini BBC Türkçe'ye değerlendirdi.
Olay karşısında şaşkınlık içinde olduğunu kaydeden Selçuk, "Ellerindeki kanıtların ne olduğunu bilmiyorum. Onları bilmeden bir şey söylemek mümkün değil. Ama olayların seyrini yadırgadım. Çok önemli kanıtlar olmalı ki tutuklama talep edilsin" dedi.
Hukukçu, Hakimler ve Savcılar Kanunu'na göre tutuklama talebinin "acele işleme konmuş bir davranış gibi göründüğünü" belirtti ve kanunun nasıl yorumlandığını gördükten sonra bu konuyu değerlendirebileceğini ifade etti.
"Başbakan talimatın başka odaklardan geldiğini ve ellerinde delil olduğunu söyledi. Bu delilleri görmeden bir değerlendirme yapmak olanaklı değil ancak bir hakimin tahliye kararı verdiği için tutuklanması herhalde dünya adalet tarihinde ilktir."
Elçi, böyle bir nedenle hakimlerin tutuklanması talebine daha önce hiç rastlamadığını söyledi ve "Bugüne kadar böyle bir örnek okumadım. Bu bakımdan Türkiye'de yargı alanında çok büyük bir kaos ve karmaşa yaşanıyor. Tarihe geçecek olaylar yaşanıyor" ifadelerini kullandı.
Kararı imzalamayan savcı ağladıHidayet Karaca’nın avukatı Gültekin Avcı da gözaltı kararlarının anayasal suç olduğunu belirtti. Avcı şu mesajları paylaştı: 'Bu hakimlerin gözaltına alınması veya (kuvvetle muhtemel) tutuklanması, ayrıca yargılanması gereken bir anayasal darbe suçudur (TCK.309)'
Hakim Mehmet Karababa: Anayasa fiilen askıya alınmış demektir
Hakim Mehmet Karababa Twitter hesabından gözaltı kararına tepki gösterdi. Karababa, "Şayet hakimler hakkındaki gözaltı haberi doğruysa;bunun talimatını verenler ve icra edenler anayasal suç işlemektedir.Hakimlerin gözaltına alınmasına yasal imkan yoktur;haber doğruysa,bunu icra edenler legalitenin sınırlarını aşmıştır. " diyerek sert tepki gösterdi.
Avukat Ali Fahir Kayacan: Artık bu kadarına da pes.?
"Artık bu kadarına da pes. 35 senelik hukukçuyum.Yüksek Mahkeme üyeliği de dahil 25 sene ceza hakimliği yaptım.Hukuk adına tüm bildiklerimi unuttum artık. Umarım artık hukuk adına bana kimse bir şey sormaz. Ne diyorsunuz diyenlere vereceğim cevap sadece " allah derim " şeklinde olacaktır."
Avukat Nuh Hüseyin Köse
"Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz... sorguya çekilemez. İstanbul 29. ve 32. Asliye ceza mahkemesi yargıçlarının görevlerini kötüye kullandıkları bile iddia edilse, gözaltına alınamazlar."
Avukat Sıddık Filiz
"17 defa değil, 25 defa gözaltına alsanız ve tutuklasanız da yine de kaybedeceksiniz. 2 hakimin tutuklanmaya sevki rezalet olarak size yeter."