'Yunanistan'ı iflastan armatörler kurtarır'


Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1,6 milyar Euro borcunu ödeyemediği için temerrüde düşen komşu Yunanistan'a, Türk denizcilik sektöründen öneri geldi. Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Yunan armatörlerin dünyanın en zengini olduğunu belirterek, "Yunanlı denizcilerde muazzam para var. İsteseler ekonomilerini kurtarırlar." dedi.

Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Taner Berksoy ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, İMEAK DTO İzmir Şubesi Meclis Salonu'nda "Türkiye Ekonomisinde Seçim Sonrası Yeni Ekonomik Gelişmeler ve Beklentiler Paneli"ne katıldılar. Panelde konuşan Prof. Dr. Oral Erdoğan, denizcilikteki krizin Yunan denizcilerini yeniden birinci sıraya taşıdığını söyledi. Çin'in büyüme oranlarındaki azalmanın denizcilik sektörünü krize soktuğuna dikkat çeken Erdoğan, "Denizcilikte tarihi diplerdeyiz. Öyle dipteyiz ki, Yunanlılar gemi alımına yeniden başladı. Yunanlılar ilk defa dünya gemi filosunun lideri haline geldi. Şu an Yunan armatörler dünyanın en zenginleri. İsteseler Yunan ekonomisini kurtarırlar. Ama bana göre Yunanistan krizinin nedeni ekonomik değil siyasi. Avrupa'da büyük bir oyun oynanıyor." diye konuştu.

GEMİ ARZI PATLADI

Küresel krizin başladığı 2008'den önce 12 trilyon dolar olan dünya ticaret hacminin, şu an 20 trilyon dolara yükseldiğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: "Dünya ticareti büyümeye devam ediyor. Ancak sıkıntı gemi arzının anormal şekilde patlamasından kaynaklanıyor. Gemi arzı yüzde 60 artınca, birim gemi başına talep geriledi. Gemi fiyatları zaten düştü, bundan sonra da düşük seyredecektir. Bunu kabullenmemiz gerekiyor. Türkiye olarak daha etkin ve verimli gemilerle nasıl çalışacağımız düşünmeliyiz. Bunu bizden önce İskandinavya ülkeleri düşünmeye başladı. Biz ne yazık ki yeni nesil gemilerde de tedariki yurtdışından sağlamak zorunda kalacağız."

'EKONOMİDE GELİŞME UFKUNU KAYBETTİK'

Piri Reis Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Taner Berksoy, Türkiye ekonomisinin dünyanın en kırılgan 5 ekonomisinden biri olduğuna dikkat çekerek, "Ekonomide bir problem yokmuş gibi görünüyor. Ancak herhangi bir darbede Türkiye ekonomisi dağılır. 2001 krizinden bu yana ekonomiyi günlük bazda yönetiyoruz. Sıcak para ekonomimiz için madde bağımlılığı gibi. Gelişme ufkunu kaybettik." şeklinde konuştu. Türkiye'nin çok kırılgan bir koalisyon ile karşı karşıya olduğunu dile getiren Berksoy, "Bu koalisyonun ömrü 2 yılı geçmez. Ama koalisyon sayesinde Türkiye'de risk üreten yapı düzelebilir. Siyasi atmosfer değişirse, söylem olarak da risk üretmekten cayarız." dedi.

DÜNYA DEFLASYONU KONUŞUYOR

Piri Reis Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, Çin'in düşük büyümesinin, dünyada finansal bir krizi tetikleyebileceği uyarısında bulundu. Dünyada paranın bol, kredinin ucuz, kredi faizlerinin ise düşük olduğunu belirten Aslanoğlu, "Bu nedenle kapasiteler artıyor. Fakat talep artmıyor. Merkez bankaları para basmalarına rağmen enflasyon da yükselmiyor. Dünya artık enflasyonu değil deflasyonu konuşuyor. Bu nedenle talebin ve üretimin azalacağı negatif bir kısırdöngü ile karşı karşıyayız." dedi. Aslanoğlu, Yunanistan'ın ve peşinden bazı ülkelerin önünde sonunda Euro bölgesinden çıkacağını, bu durumun iyi yönetilirse Avrupa Birliği lehine olacağını vurguladı.
CİHAN
<< Önceki Haber 'Yunanistan'ı iflastan armatörler kurtarır' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER