Yunanistan Parlamentosu, gece yarısından sonra yaptığı oylamada, 11 Haziran 2013'te kapatılmasıyla birlikte 2 bin 600 kişinin işsiz kaldığı eski Devlet Televizyon ve Radyo Kurumu ERT'nin yeniden açılmasına karar verdi.
Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) ve Bağımsız Yunanlar (ANEL) hükümeti, 11 Haziran 2013'te kapatılan 75 yıllık devlet televizyon ve radyosu ERT'nin yeniden açılmasını öngören yasa tasarısını parlamentodan geçirdi. SYRİZA, 2 yıl önce ERT'nin kapatılma kararına sert tepki göstermiş, ülke genelinde yapılan gösterilerde çalışanlarla aynı safta yer almıştı. SYRİZA'nın seçim vaatleri arasında ERT'nin açılması da yer alıyordu.
"DEMOKRASİNİN ZAFERİ"
Avrupa Birliği'nin (AB) tasarruf tedbirleri çerçevesinde yaklaşık 23 ay önce Antonis Samaras hükümeti tarafından kapatılan ERT, SYRİZA hükümeti tarafından yeniden açıldı. Gece yarısından sonra yapılan oylama öncesi bir konuşma yapan Devlet Bakanı Nikos Papas, "ERT'nin yeniden doğuşu, itibarın güçlü bir cevabıdır. Demokrasinin zaferidir." dedi. Papas, "Propagandaya karşı açık ve özgür, özellikle de kanunun öngördüğü gibi özel çıkarlar ve devlet müdahalesinden bağımsız bir kamu radyo ve televizyonuna ihtiyacımız vardı." vurgusunda bulundu. Hükümetin hedefinin adalet duygusunun bütün alanlarda hissedilmesi olduğunu belirten Devlet Bakanı Nikos Papas, yeni bir günün başladığı konusunda iyimser olduğunu kaydetti.
"RÜŞVET VE HİLE ÇOCUKLARI"
SYRİZA Milletvekili Aglaia Kiritsi, tasarı görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, "Görüşmekte olduğumuz yasa tasarısı ile ERT, geçmişin günahlarından arınmış bir şekilde açılıyor. Bu günahlar, eski politik sistemin rüşvet ve hile çocuklarıydı." ifadelerini kullandı.
Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu da yaptığı konuşmada, hükümetten yeni bir yasa tasarısı hazırlayarak ERT'nin kapalı olduğu süreçte hayatını kaybeden çalışan ve ailelerine tazminat ödenmesini istedi. Devlet Bakanı Papas, bu öneriyi inceleyeceklerini belirtti.
ERT'nin kapatılmasının ardından Samaras hükümeti, NERIT adıyla 1 yıl önce televizyon ve radyo kanallarından oluşan yeni kamu kuruluşunu hayata geçirmişti.
2 YILDIR GÖNÜLLÜ YAYINCILIK YAPIYORLAR
İki yıl önce dört televizyon kanalı ve 28 ulusal ve yerel radyo kanalıyla kapatılan ERT çalışanlarının bir kısmı bakanlıklardaki meslekleri haricindeki birimlere kaydırılmıştı. 2 bin 600 kişiden çoğu ise ekonomik kriz döneminde işsiz kalmıştı. Ülke genelinde hükümeti zorda bırakan kitlesel protesto gösterileri yapılmıştı.
Medya özgürlüğü ve basın emekçilerine darbe olarak kabul edilen ERT'nin kapatılmasına dünya genelinden de yoğun tepki gelmişti. İşsiz kalan gazeteciler, gönüllü olarak "ERTopen" direnişi başlatmıştı. Bu bağlamda çok sayıda radyo ve bir televizyon kanalı devletten bağımsız şekilde yayınlarına aralıksız devam etti. ERT merkezinde aylarca direnişlerini sürdüren çalışanlar çevik kuvvetin baskını sonrası binadan çıkartılmıştı. CİHAN