Haftada ortalama 350-400 TIR yumurta ihraç eden üreticiler, ihracat kapıları kapanınca yumurtaları iç piyasaya sürdü. Ancak iç piyasada da tüketim sınırlı kalınca, üretici daha fazla zarar etmemek için kesimhanenin yolunu tuttu.
KESİMHANELERDE SIRA VAR
Afyon'da yumurta üreticisi Veli Uçar, bir ayda yumurta fiyatlarının dip yaptığı için tavuklarını kesime gönderdiğini anlattı. Yumurtacı Uçar, “Yumurta fiyatları bu kadar düşünce elimizde bulunan 12 bin tavuğun 11 binini kesime gönderdik. Elimdeki tavukların hepsini neredeyse sıfırladım” dedi.Yumurta üreticisi ve ihracatçısı Hasan Kılıçaslan ise kesimhanelerde bile sıra olduğunu söyledi. Kılıçaslan şunları söyledi:
“Elimde 180 bin tavuk var. Bu kadar tavuğa hergün yem vermek zorundayız. Bu da masraf demek. Her gün yumurta üretiyor bu tavuklar fakat elimizde kalıyor. Şu an kesime göndermek istesem bir buçuk ay sonrasına sıra veriyorlar. Kesimhaneler dolmuş durumda. Tavukları da hemen kestiremiyoruz.”
FİYAT YÜZDE 35 DÜŞTÜ
Üretici Uçar, şu an yumurtanın en kalitelisini 19 kuruşa sattıklarını kaydetti. Bir ay önce bu rakamın 29 kuruşa kadar çıktığını anlatan Uçar, ihracatın durmasıyla birlikte bir ay içinde yumurtanın toptan fiyatında yüzde 35-40 oranında bir düşme yaşandığını belirtti. Bir yumurtanın üreticiye maliyetinin 21 kuruş düzeyinde olduğunu vurgulayan Uçar, yumurtayı toptan 19 kuruşa satarak zarar ettiklerini dile getirdi.
İFLASLAR OLUR
Irak ve Suriye'nin tamamen siyasi sebeplerle yumurta alımını durdurduğuna dikkat çeken ihracatçı Hasan Kılıçarslan, ihracat kapılarının açılmaması halinde 2 ay içinde firmaların yüzde 50'sinin batacağını vurguladı. Şimdiden sektördeki büyük firmaların iflasın eşiğine geldiğine işaret eden Kılıçarslan, devletin üreticinin borçlarını ötelemesini talep etti.
PERAKENDEDE FİYATLAR YARIYA İNDİ
Geçtiğimiz aylarda marketlerde 30'lu yumurta kolileri 15 liraya kadar çıkmıştı. Ancak ihracatın durmasıyla iç piyasada yumurta bollaşınca fiyatlar yarı yarıya inerek koli fiyatları 7,5-8 liraya düştü. Yumurta fiyatlarının 8 lira civarına düşmesi vatandaşı sevindirirken, üreticiyi kısmen üzdü. Yumurta kolisini 15 liraya pahalı bulan yumurtacı Kılıçaslan'a göre, üreticinin zarar etmemesi için, perakedede yumurta kolisinin fiyatı en az 9 lira olmalı.
YÜZDE 50: Yumurta fiyatındaki düşüş oranı
21 KURUŞ: Bir yumurtanın üreticiye maliyeti
(Özgür Düşünce)