Sinaps Akademi Kurucusu Dr. Reha Çetin Yurdaer, profesyonel ya da amatör kulüplerin spor koçluğuna ihtiyacı olduğunu söyledi. Adana'da üst düzey performans sergileyen spor kulüplerine ihtiyaç bulunduğunu belirten Dr. Yurdaer, "Şehir ekonomisi ve sosyal gelişmişlik açısından da spor kulüplerimizin süper ligde bulunması gerekir. Basketbol takımlarının liglerinde alt sıralarda olmaları, futbol takımlarının yıllardır Süper Lig'e çıkamamaları şehrimiz açısından üzücüdür. Bu başarısızlığı sadece altyapı yetersizliğine, maddi imkansızlıklara ve oyuncu-teknik direktör kalitesine bağlayamazsınız. Zihnimizin çağa göre gelişmesi şarttır. Lider takımlar spor koçluğu konusunda etkin destek alıyor. Ama bu konuda Adana takımları maalesef henüz yeterli düzeyde ileriye bakamıyor." dedi.
Süper Lig'in önemli ekipleriyle çalıştığını kaydeden Dr. Yurdaer, "Adana takımlarına da spor koçluğu hizmetinin çok şey kazandıracağını düşünüyorum. Spor koçu bir teknik direktör değildir. Bir yönetici ya da başkan değildir. Yalnızca bir psikolog ya da hekim de değildir. Spor koçu takımı; idarecisi, teknik ekibi, sağlık ekibi, yardımcı tüm çalışanları ve oyuncularıyla birlikte ele alarak minimal sürede maksimum performans gösterilmesini koordine eder. Mevcut potansiyelin en üst düzeyde oyuna yansımasını, ekip ruhunu, motivasyonu, takım başarısını hedefler." diye konuştu.
DEĞİŞİM VE GELİŞİM SANATI
Dr. Reha Yurdaer şöyle devam etti: "Bir sporcu olarak gün boyu uğraşıyor ve başarılı olmak istiyoruz. Ancak her defasında istediğimiz gibi başarılı olamıyoruz, yani düşük performans gösteriyoruz. İşte bu noktada yüksek performans veya verim için spor koçundan yardım almak gerekiyor. Spor koçu bir sporcunun gelişmesine, yeni beceri ve davranış öğrenmesine, kendisi ve takımı için konulan hedeflere ulaşmasına destek veren kişi ya da kişilerdir. Sporcunun konsantre olmasına, hedefe doğru yönlenmesine, zihinsel olarak rahatlamaya ve yarışmaya hazırlanmasına yardımcı olan kişi veya kişilere spor koçu denir. Bir sporcunun seri ve doğru karar verebilmesi, performansını en üst düzeye taşıması, takım ruhu ve takım bilinci ile hareket etmesi, negatif ruh halinden, pozitif ruh haline geçirebilmesi ve kötü alışkanlıklardan vazgeçip özgüven kazanabilmesi için spor koçluğuna ihtiyacı vardır. Koçlar istenilen performansa ulaşmak için sorunların üstesinden gelmeyi öğretir. Koçluk hazır reçete sunmak değil, çözümü sporcunun bulmasına yardımcı olan davranışsal becerileri geliştiren kişidir. Bir spor kulübünün başarıya ulaşabilmesi için takımı oluşturan bireyler tek tek ele alınıyor ve her sporcunun bedensel, zihinsel ve ruhsal analizi yapılarak gerekli ihtiyaçlar tespit ediliyor. Spor koçluğu, sporcunun mevcut durumundan istediği ve istenilen duruma ulaşmasını amaçlayan, performansı geliştiren, sağlıklı iletişim kurabilme yeteneği kazandıran değişim ve gelişim sanatıdır."
CİHAN