Yozgat'ın Kadışehri ilçesi Gümüşsu Köyü Ortaokulu öğrencileri hazırladıkları 'demokrasi, insan hakları ve değerler' eğitimi projesi kapsamında Letonya'ya bir haftalık gezi düzenledi. Öğrenciler gezi kapsamında kendi kültürlerini Letonya'lı öğrencilerle tanıttı.
2016 yılına kadar devam edecek olan ve AB fonlarından desteklenen proje kapsamında Letonya'nın Trapene şehrine giden öğretmen ve öğrenciler bir haftalık gezinin ardından Yozgat'a döndü. Çocuk oyunları vasıtasıyla, öğrencilere demokrasi, insan hakları ve değerler eğitimi vermeyi hedefleyen projede Türkiye ile birlikte yer alan Portekiz, Norveç, Almanya, Romanya, Letonya ve Estonya'dan katılan öğrenciler, yaşıtlarıyla arkadaşlık kurma ve aynı zamanda İngilizcelerini geliştirme fırsatını da yakaladı.
Proje toplantısı süresince, öğretmen ve öğrenciler Trapene Pamatskola Okulu'nda sınıf ziyaretleri ve ders gözlemleri ile ülkelerin geleneksel oyunlarının sunumu, müze ziyaretleri, karaoke etkinliği, farklı okul ziyaretleri, kar kızağı pisti, doğal çocuk parkları gezisi, tarihi yerlerin görülmesi, ziyaret izlenimlerinin sunumu, oyunların karşılıklı öğretilmesi gibi birçok verimli, yararlı ve eğlenceli etkinliğe katıldı. Toplantı sonunda unutamayacakları deneyimler ve anılarla köylerine dönen öğrenciler, önümüzdeki yıl gerçekleştirilecek 'Eğitim, Öğrenme ve Öğretme Faaliyetleri'ne katılmak isteyen diğer öğrenciler için de yüksek motivasyon sağladı.
Gümüşsu Köyü Ortaokulu öğretmenlerinden Gökçe Müderrisoğlu Aktaş, Duygu Kara, Arife Koca ile Senanur Kaya, Emine Ertekin, Melike Ersoy, Fatma Yılmaz ve Meryem Altuntop isimli öğrenciler, proje kapsamında gittikleri Letonya'nın Trapene şehrinde bir hafta süreyle Yozgat kültürünü anlatıp, proje ortağı diğer ülkelerin kültürleri ve çocuk oyunları hakkında bilgi edindiklerini ifade etti.
Türkiye ile birlikte Norveç, Almanya, Portekiz, Polonya, Letonya, Estonya ve Romanya'nın ortaklardan olduğu projenin bütçesinin yaklaşık 298 bin 805 Euro olduğu ve 2 yıl süreceği belirtildi. Projenin amacının, Fransız düşünür Michel Eyquem de Montaigne'in 'Çocuk oyunları sadece oyun olarak düşünülmemeli. Oyunlar çocukların en ciddi eylemleri olarak değerlendirilmelidir' sözünden alınan ilham ve oyun-temelli öğrenme kuramından hareketle, öğrencilere oyunları vasıtasıyla demokrasi, insan hakları ve farklılıklara saygı eğitimi verebilmek olduğu belirtildi.
CİHAN