Yönetim boşluğu Ruslardan sonra yerli turizmini de olumsuz etkiledi

Yönetim boşluğu Ruslardan sonra yerli turizmini de olumsuz etkiledi

Rus turizmindeki yüzde 30'luk düşüşten sonra yerli turizminde düşük seviyede olması turizmcileri kara kara düşündürüyor. Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, son yılların en kötü turizm sezonunu yaşadıklarını söyledi.

Antalya bölgesinde aktif turizm sezonunun başladığını, bekledikleri turizm canlılığının oluşmadığını belirten Aydoğan, okulların kapanmasının da yerli turizm canlılığı meydana getirmediğinin altını çizdi. Aydoğan, yaptığı açıklamada Rus turizmindeki yüzde 30'lük düşüşün devam ettiğini, Avrupa turizmininde bekledikleri ölçüde olmadığını vurguladı.

Ülke turizminin en önemli sorunun ülkedeki yönetim boşluğu olduğunu dile getiren Aydoğan, "Ülkedeki yönetim boşluğu en fazlada turizm sektörünü vurdu. Turizm sektörü son yılların en kötü turizm sezonunu yaşıyor. Ülkede yönetim boşluğu olması Rus turizminden sonra iç turizmi de vurdu. Ülkede yönetim boşluğu olduğu için bazı aileler tatil kredisi almada tereddüt yaşıyor. Rus turizmindeki düşüklük turizmde bütün dengeleri bozdu. Hollanda pazarındaki düşüklük Rusya pazarına göre düşük seviyede. İç turizm canlılığı düşük seviyede." diye konuştu.

"PAZAR PAYI ARAŞTIRILMADAN YAPILAN YATAK ARTIŞI TURİZME ZARAR VERİYOR"

Antalya bölgesinde pazar araştırılması yapılan yatak artışının turizme zarar verdiğini belirten Aydoğan, Manavgat'ta plajın tek olmasına karşı otel bandının 7.'ci bandına ulaştığını söyledi. Antalya genelinde 25 bin, Manavgat bazında her yıl pazar payı araştırılması yapılmadan 8 ile 10 bin arasında yatak artışının olduğunu, bununda sektöre büyük zarar verdiğini kaydetti.

Türkiye'nin ilk turizm bölgelerinden biri olan Manavgat Titreyengöl-Sorgun'da gerçek anlamda turizm planlamasının Anavatan Partisi iktidarı döneminde yapıldığına dikkat çeken Aydoğan, "Maalesef bölgemizin en büyük çıkmazı pazar payı araştırılmadan yapılan oteller. Titreyegöl'de, Evrenseki, Ilıca, Çolaklı, Side ve Gündoğdu verimli tarım arazileri ve doğal güzellikler hesapsız yatak artışına kurban verildi. Arz-talep dengesi hesaplanmadan yapılan her yatak artışı turizmi çıkmaza sokuyor. Almanya'nın bir şehrinde otel yapma çalışmamız oldu. 277 odalı bir otel yapmak için 3 defa o şehrin belediye meclisine davet edildik ve katıldık. O şehrin belediye başkanı 100 yatak üzeri izin verilmesi halinde o bölgedeki otellere zarar vereceğini söyledi. En son 177 yatağa izin verdiler. Almanya'da her belediyenin 'ekonomi' masası var. Maalesef Antalya'ya yıllık 12 milyon turist geliyor bir turizm ve ekonomi masası olan belediyemiz yok. Pazar payı araştırılmadan yapılan yatak artışı Antalya'da turizmi sıkıntıya koydu. Kemer bölgesinde oluşan sıkıntı Manavgat'a kaydı." ifadesini kullandı.

Öte yandan Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi Genel Müdürü Olga Baranov, Rus turizmindeki 3,5 ay önce başlayan durgunluğun devam ettiğini söyledi. Baranov, aynı durgunluğun İspanya, Yunanistan, Hindistan olmak üzere başta Uzak Doğu ülkesi Singapur'da da düşüklüğün yüzde 35 seviyesinde olduğunu sözlerini ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Yönetim boşluğu Ruslardan sonra yerli turizmini de olumsuz... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER