Yolları baraj altında kalan aile, 7 gündür açlık grevinde


Tunceli'nin Nazimiye ilçesine bağlı Dallıbahçe köyünde, ulaşım yolları üzerine inşa edilen barajlar nedeniyle yaşadıkları Ilısu mezrasında mahsur kalan Arduç ailesi, seslerini duyurmak için 7 gündür açlık grevi yapıyor.

Tunceli'nin Nazimiye ile Elazığ'ın Karakoçan ilçeleri arasında akan Peri Çayı üzerine Limak Holding ve Bilgin Enerji tarafından inşa edilen 9 baraj, Peri Suyu Vadisi'nin doğasını tahrip etmekle kalmadı, bazı insanları da mağdur etti. Peri Suyu Vadisi'nde 2008 yılında yapımına başlanan Pembelik Barajı, onaylı imar bulunmadığı için mahkeme tarafından durduruldu. Ancak baraj inşaatı, mahkeme kararına rağmen mühürlenmedi. Ilısu Mezrası'nda önceki yıl tüm resmi izinleri alarak inşa ettirdikleri evlerinde yaşayan Arduç ailesinin iki ilçe ile ulaşımlarını sağladığı bağlantı yolları su altında kaldı. Barajı inşa eden firmalar projeye başlarken taahhüt ettikleri köprüyü inşa etmedi. Yaşadıkları alanın doğusu sularla, diğer yönleri ise sarp kayalıklarla çevrili olan aile, 1 yıldır seslerini duyurmaya çalıştı ancak bir sonuç alamadı. Bunun üzerine Ayhan ve Adile Arduç 7 gün önce açlık grevine başladı. Eylemlerini kararlılıkla sürdüren Arduç ailesine yakınları İsmail Altay ile Yıldız Köhl de destek verdi.

Geçirdiği kısmi felç nedeniyle koltuk değneği desteğiyle yaşamını sürdüren engelli 43 yaşındaki Ayhan Arduç, Limak Holding ve Bilginler Enerji ortaklığında Peri Çayı'na 9 baraj inşa edildiğini belirtti. Bu barajların birbiri ardına inşa edildiğini anlatan Arduç, Peri Suyu Vadisi'nin iki yakası arasındaki ulaşımın kesildiğini ifade etti. Yaşadıkları Ilısu Mezrası'nın da hem Nazimiye hem de Karakoçan ilçeleriyle bağlantısını sağlayan yolun da Pembelik Barajı gövdesi altında kaldığını dile getiren Arduç, "Projeyle ilgili ÇED raporlarında tahrip edilen yolların ve köprülerin yapılacağı taahhüt edilmişti. Buna rağmen 5 yıldır bu taahhütler yerine getirilmedi. Biz burada mahsur kaldık. Geçirdiğim iş kazası sonucu emekli olduktan sonra tüm birikimimizle ve borçlanarak köyümüzdeki tapulu arazimiz üzerine tüm resmi işlemlerle ev yaptık. Ancak sonra baraj su tuttu. Yolumuz baraj altında kaldı. Sözler tutulmadı. Engelli aracımız bile bu tarafta kaldı. Şu an hiçbir yerle ulaşım yolumuz yok. Sağlık sorunlarımız var ancak hiçbir yere gidemiyoruz. Defalarca yetkililere bu durumu iletmemize rağmen sonuca ulaşamadık. Biz de açlık grevine başladık. Ben bir engelli olarak bu grevi yapıyorum. Bize bir şey olursa Türkiye'nin ve bu şirketlerin ayıbı olacak. Devlet yetkilileri de ses çıkarmıyor." dedi.

İki gün önce kendilerini ziyarete gelenler için Tunceli Belediyesi'nin bir bot gönderdiğini söyleyen Arduç, misafirlerinin rafting botu ile karşıya geçtiğini kaydetti.

Adile Arduç sağlık durumlarının günden güne kötüleştiğini ifade etti. Zaten astım hastası ve mide ülseri rahatsızlığı olduğunu anlatan Adile Arduç, "Bütün yaşamsal haklarımız gasp edildi bu kabul edilebilir bir durum değil. Bugüne kadar çözüme dair bir adım atılmadı. 1 yıldır sorunu yaşıyoruz, artık tükendik. Biz vazgeçmeyeceğiz. Biz bunları hak etmiyoruz. Rahatsızlanınca doktora da gidemiyoruz. Yolumuz baraj altında kalınca ne Nazimiye'ye ne de Karakoçan'a gidemiyoruz. Biz köyümüzde yaşamak istiyoruz. Bu soruna çözüm bulunmasını istiyoruz." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Yolları baraj altında kalan aile, 7 gündür açlık grevinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER