Yol İş Sendikası'ndan taşeron işçilerine destek


Türkiye Yol Yapı ve İnşaat İşçileri Sendikası (Türkiye Yol-İş) üyeleri, inşaatı devam eden Adana Entegre Sağlık Kampüsü önünde taşerona karşı bildiri dağıtıp, işçileri konuyla ilgili bilgilendirdi. İşçilerin servis olmadan bisikletleri ile işe gelip gittikleri görüldü.

Yapımına başlanan Adana Entegre Sağlık Kampüsü Projesi'nde inşaat çalışmaları devam ediyor. Ancak burada çalıştırılan işçilerin firmaya ait değil de farklı taşeron firmalar tarafından çalıştırılması Türkiye Yol Yapı ve İnşaat İşçileri Sendikası'nın tepkisine neden oldu. Türkiye Yol İş Sendikası Örgütlenme Başkanı Veysel Kocakaplan ve ekibi Yüreğir ilçesindeki inşaatta çalışan taşeron işçiler ile bir araya geldi. Burada çalışanların yaşadıkları sıkıntıları dinleyen Kocakaplan, taşeron sistemle mücadele etmek gerektiğini, bunun içinde örgütlü olunmasının yararlarını anlattı. İşçileri sendikalarına üye olmaya davet eden Kocakaplan, "Yeter! Söz işçinindir, söz bizimdir diyelim. Bir olalım, birlikte olalım, anayasal tüm haklarımızı birlikte alalım." dedi.

Adana'ya büyük bir projenin yapıldığına dikkat çeken Kocakaplan, şuan için bu projede çok sayıda işçinin çalıştırıldığını aktardı. Ancak çalıştırılan işçilerin asil firmanın olmadığını savunan Kocakaplan, "Çalışanların büyük bir bölüm bu firma tarafından tutulan taşeron şirketlerin elemanlarıdır. İşçiler köle gibi çalıştırılmaktadır. Firma getirmiş buraya taşeronu, 2 bin liraya çalıştıracağına, ikramiye vereceğine, sosyal yardım vereceğine kabala iş veriliyor. İş sağlığı ve güvenliği hiç yok. Bizde böylesi yerlerde taşeronlaşmanın sonunu getirmek için var gücümüzle mücadelemizi devam ettireceğiz. Buradan sayın valime ve sendikacılara sesleniyorum. Lütfen gelin bu büyük projeyi görün belki Türkiye için önemli bir projedir, kabul ediyoruz ama işçilerimizin hakkını da verin. Çok sayıda taşeron firma bulunuyor burada. Firma kendi personeline yaptırmıyor işi. Taşeron firmalara vererek karına kar katmak istiyor. Benim özellikle ricam bütün sendikaların ve yetkililerin bu konuya el atması lazım." diye konuştu.

ENGELLEMENİN CEZASI VAR

İş veren yetkililerinin sendikaya üye olmamaları konusunda baskı uygulaması halinde sendikalarıyla irtibata geçebileceklerini anlatan Kocakaplan, "Bunu yapmaya hakları yok. Çünkü Türk Ceza Kanunu'nun 117 ve 118. Maddesine göre çalışanların sendikaya üye olmasını engellemek yada çalışanların sendikadan istifa etmesi için cebir ve tehdit kullanmak suçtur. Çalışanların sendikal haklarını engellemeye çalışanlar, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır."

Örgütlenme Uzmanı Casim Kocakaplan ise "İşçilerin maaşı yüksek dahi olsa asgari ücretten SGK'ları gösteriliyor ve bu yöntemle vergi kaçırıyorlar. SGK müfettişleri ve vergi müfettişleri tarafından buranın denetlenmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.destek-1841577.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Yol İş Sendikası'ndan taşeron işçilerine destek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER