İlçeye geliş gidişler artarken, hareketlilik sosyal yaşantıya da yansıdı.
Polislerin vatandaşlarla birlikte
voleybol oynadığı ilçede, satranç müsabakaları düzenleniyor, Müküs Çayı kenarında askerlerle vatandaşlar birlikte yemek yiyor. Şehir merkezinde dükkanlar önünde yığınla görülen
şeker, patates ve soğan çuvalları ise ilçe yolunun aylarca kapalı olmasından kaynaklanan bir alışkanlık olarak değerlendiriliyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın '
Cumhuriyet ne kadar Çankayalının rejimiyse, o kadar da
Bahçesaraylının rejimidir.' diyerek hatırlattığı Van'ın Bahçesaray ilçesi, yapılan yol ile gün yüzü gördü. Başbakan Erdoğan, geçen hafta Türk
Hava Yolları (THY)'nin
Sabiha Gökçen Havaalanı'ndaki
uçak teslim töreninde de Bahçesaray'a işaret ederek, '11 ay dünyaya kapalı, Allah'a açıktı. 1 ay açık olurdu, sonra yine yollar kapalı. Açılamazdı o yolu Bahçesaray'ın.' demişti. Vanlılar tarafından da bir dönem '9.
gezegen' olarak tabir edilen Bahçesaray'ın 42 kilometrelik yolu, tamamen
asfaltla kaplandı. Yolun yapılması ile Bahçesaray'ın artık kış döneminde de çevre illerle bağlantısı kesilmeyecek.
3 bin 230 nüfuslu ilçenin Van merkeze uzaklığı 110 kilometre. 1987 yılında ilçe olan Bahçesaray, her kış, yolunun aylarca kapalı olması ile ünlü. Van'a göç eden Bahçesaraylılar bile yol olmadığından ilçeye gitmiyordu. Yol problemi sebebiyle Vanlıların gitmeye korktuğu ilçelerin başında Bahçesaray geliyordu. 23 yıldır kışın en az 6 ay dünya ile bağlantısı kesilen ilçe sakinleri, Van'a gelmektense daha yakın olan Siirt'e gitmeyi
tercih ediyordu. Ancak bu durum artık değişti. 23 yıl sonra Bahçesaray'ın yolu yapıldı. Önceleri Van'dan ilçeye 4 saatte varılabilirken, şimdi yol 2 saate indi. Eskiden ilçeye varmak için karlı dağları, yılan gibi kıvrılan yolları aşmak gerekiyordu. Bu yollardan geçmek cesaret istiyordu. Şimdi bu yollardan geçmek kolay. Zira asfalt yol olmadan 2 bin 985 rakımlı Karabet Geçidi'ni aşmak mümkün değil. Sadece gitmek zorunda olanların gittiği Bahçesaray, artık korkusuzca herkesin ulaşabileceği konuma geldi.
Van-Bahçesaray yolu, yüksek rakımından dolayı her kar yağışında kapanan bir yol. Ancak hazırlanan altyapı ile yol artık kar yağışı sonrasında kısa sürede temizlenecek.
Karayolları ekipleri, kar yağmasının ardından gece yaptığı çalışmalarla yolu trafiğe açıyor. Karayolları ekiplerinin yaptığı yol açma çalışmasının izlerini yol kenarına biriken kardan anlamak mümkün. Bahçesaray'ın 42. km'lik kısmı asfaltlandı. Yolun 13 km'lik bir bölümü ise köylülerle mahkemelik olduğu için bu bölümde çalışmalar devam ediyor.
Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) verilerine göre Türkiye'nin en az kalkınmış ilçesi Bahçesaray. İlçede su, çöp ve emlak vergisi alınmıyor. Yolun yapılması ile Van'a gidiş gelişlerde artış oldu. İlçeye ilk girişte Bahçesaraylıların
Kürtçe deyimi ile Müküs Çayı karşılıyor. 24 saat gürül gürül akan Müküs Çayı, insana ferahlık veriyor. Müküs Çayı üzerine çok sayıda
tahta köprü yapılmış. Bir PTT, bir
banka, bir
eczane, bir
halk eğitim merkezi, bir
emniyet amirliği bulunuyor.
Genellikle tek katlı yapıların bulunduğu ilçede vatandaşlar genellikle çok sayıda bulunan çay ocaklarında ve dışarıda oturuyor. İlçe sakinleri, Müküs Çayı kenarında yemek keyfi yapıyor. Şehir merkezinde yığınla patates, soğan ve şeker çuvalları görmek mümkün. Bu da ilçe yolunun aylarca kapalı olmasından kaynaklanan bir alışkanlık olarak değerlendiriliyor.
Türkiye'nin en huzurlu ilçeleri arasında sayılan Bahçesaray'da vatandaşla polis, ilçe emniyet amirliği bahçesinde voleybol oynuyor. Askerler lokantalarda vatandaşla birlikte yemek yiyor.
Satranç oyunları ile meşhur olan Bahçesaraylıları herhangi bir çay ocağında satranç oynarken görmek mümkün. Çay ocaklarında domino oynayanlar da var.
İlçe yolunun 23 yıl sonra açılması, Bahçesaraylıları mutlu etti. İlçe sakinleri, yolu yaptıran Başbakan Erdoğan'a gönülden teşekkür ediyor. Bahçesaray halkı barış ve kardeşlik mesajları vermekten de geri durmuyor. Bahçesaray Kaymakamı Mehmet Yüzer, ilçenin geçen yıl 75 gün kapalı olduğunu söyledi. Yolun kapalı olma süresini bu yıl daha da azaltacaklarını belirten Yüzer, 'Bahçesaray'da 29 Ekim'de yol kapanır 19 Mayıs'ta açılır' şeklindeki geleneğin asfalt yolla yıkıldığını anlattı.
Bahçesaraylılar'ın ilçe dışına çıkarken yol çizgileri ve levhaları gördüğünü, ancak ilçeye dönerken böyle bir şanslarının olmadığını söyleyen Bahçesaray Belediye Başkanı Hayati Orhan da "Şimdi biz de yol çizgisi gördük" diyerek Başbakan Erdoğan'a teşekkür etti.
(CİHAN)