YÖKAKADEMİK sistemi hizmete açıldı


Türk yükseköğretiminde görev yapan akademisyenlere ait kişisel akademik bilgilerin ve bilimsel/akademik faaliyet çıktılarının tek bir noktadan elektronik ortamda erişilebilme imkanının sunulacağı "YÖKAKADEMİK" sistemi tanıtım toplantısı ile hizmete açıldı

Yükseköğretim Kurulunda yapılan toplantıya, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Üyeleri, YÖK Başkan danışmanları katıldı. Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Saraç, son yıllarda yükseköğretimdeki sayısal artışın Türkiye adına olumlu bir gelişme olduğuna değinerek, 193 yükseköğretim kurumunda çalışan öğretim elemanı sayısının 150 bine ulaştığını belirtti.

Saraç, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Devlet ve vakıf, bütün yükseköğretim kurumlarımızda görev yapan bilim insanlarının bilimsel faaliyetlerine, kitaplarına, makalelerine, bildirilerine, patentlerine, ilgi alanlarına, kalem oynattıkları sahalara, uzman oldukları alanlara, verdikleri derslere, yönettikleri yüksek lisans ve doktora tezlerine ve konularına, dolaylı olarak üniversitelerin performanslarını gösteren bilgilere, yükseköğretim alanında üzerinde durulan konulara tabii ki aynı zamanda da ihmal edilen ve yoğunlaşılması gereken alanlara ve zayıf olduğumuz yanlara, kısacası burada sıralayamayacağımız daha pek çok bilimsel verilere kolay ve güvenilir bir tarzda ulaşılabilme ihtiyacı başta akademi camiası olmak üzere tüm devlet kurumları, özel sektör ve araştırmacılarca hissedilmekteydi. İşte bu ihtiyacı karşılamak üzere bütün topluma, her türlü araştırma ve araştırmacıya açık bir şekilde hizmet sunan bir arama motorunu kurguladık, YÖKAKADEMİK adını verdik ve bugün kullanıma açıyoruz."

Akademisyenlerin bizzat kendilerinin sisteme girdiği bilgileri temel alması nedeniyle sistemin sunduğu verilerin güvenlik düzeyinin yüksek olduğunun altını çizen Saraç, YÖKAKADEMİK'in akademik boyutu yanı sıra başta bakanlıklar olmak üzere kamu kurumları ve kuruluşlarının, hatta sanayi kuruluşları ve bütünüyle özel sektörün, YÖKAKADEMİK üzerinden üniversiteler ile işbirliği yapmasının daha kolay olacağını sözlerine ekledi.

YÖKAKADEMİK'in Türkiye'ye kazandırılmasının bilim hayatının gelişmesine yardımcı olacağını, çeşitli amaçlarla kişisel ve kurumsal bilgi edinme süreçlerini hızlandıracağı gibi sistemin kazançlarına değinen Saraç, İngilizce arama seçeneği ile yurtdışı akademik çevrelerin de arama yapmasının mümkün olması sebebiyle bu sistem ile üniversitelerin ve öğretim üyelerinin dünya bilim hayatında tanınırlığına da yardımcı olacağını vurguladı. CİHAN
<< Önceki Haber YÖKAKADEMİK sistemi hizmete açıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER