Yükseköğretim kurumlarından mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı bir veri tabanı olan 'Yükseköğretim mezun belgesi sorgulama/doğrulama sistemi' e-devlet kapısı üzerinde hizmete açıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı altındaki bölümde yer alan 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' seçeneği ile erişilebilecek hizmet, bugün itibariyle 3 milyon 840 bini 2010 ve sonrası mezunlardan oluşmak üzere, toplam 6 milyon 200 bin kişiye ait mezuniyet verilerini içeriyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
YÖK Başkanlığı binasında düzenlenen törenle hizmete sunulan sistemin kullanılabilmesi için üniversiteler; mezun olan öğrencilerinin diplomalarında yazılı olan tüm bilgilerini sisteme girmek durumunda. E-devlet kapısından TC kimlik numarası ve şifresi ile giriş yapan kişi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı adı altında yer alan bölümde 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama' kısmına giriş yaparak, kendi mezuniyet bilgilerini içeren belgeyi bastırabilecek ve bu belgeyi beyan edeceği kamu kurumu veya özel şirkete verebilecek.
Mezun belgesinin sağ üst köşesinde bulunan barkod üzerinde kişiye özel bir numara bulunuyor. Diploma ile birlikte ibraz edilecek bu belgeyi alan kişiler istedikleri takdirde barkod numarasını kullanarak yine e-devlet kapısı üzerindeki 'Yükseköğretim Mezun Belgesi Doğrulama' bölümünden belgenin doğrulamasını yapabilecek. Mezunların bilgilerinde bir hata ya da eksiklik olması durumunda sistem üzerinden hata bildirimi yapılabilecek. Bu hata veya eksiklik bildirimleri üniversitelerce yapılacak kontroller sonrasında düzeltilerek sisteme aktarılacak.
Sistemin kurulma amacı ve hedefleri ise şöyle açıklanıyor: "Yükseköğretim kurumlarından mezun olan kişilerin diploma bilgilerine elektronik ortamda ulaşılmasını sağlamak. Gereksiz kırtasiye ve bürokratik işlemleri azaltmak. 'Türkiye Mezun Profilini' çıkarmak. Karar destek sistemlerine veri sağlamak. Ayrıca sık sık gündeme gelen diploma sahteciliğinin önüne geçmek."
VERİ DEĞİŞİM PROTOKOLÜ YAPILAN KURUMLAR
Mezun verileri aynı zamanda yapılan veri değişim protokolleri kapsamında kamu kurumları ile paylaşılıyor. Protokol yapılan kurumlara verilen giriş izni ile kişilerin mezuniyet bilgilerinin kontrol edilmesi mümkün hale geldi.
Veri değişim protokolleri yapılan kurumlardan bazıları şunlar:
"Askerlik hizmetleri için Asker Alma Dairesi (ASAL),
Sağlık hizmetleri için Sosyal Güvenlik kurumu (SGK),
Yurt ve burs işlemleri için Kredi Yurtlar Kurumu,
Dikey Geçiş, KPSS, ALES sınavları için ÖSYM,
Türkiye bursları için Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları,
Başbakanlık ve pek çok kamu kurumu."
Bu kapsamda ÖSYM tarafından geçen Temmuz ayında gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) başvurularında öğrenci ve mezunlara ait bilgilere sistem üzerinden erişim sağlandı. YÖK Başkanlığı, önümüzdeki dönemlerde yapılacak sınavlar öncesinde de sistemin kullanılmasının planlandığını açıkladı.
SİSTEMİN VERİ GÜVENLİĞİ?
YÖK'ten verilen bilgiye göre sistemin veri güvenliği için gerekli tedbirlerin alındığı belirtilerek, "Sistem e-devlet kapısı koruması altındadır. Mezun bilgileri sadece üniversitelerce yüklenebilmektedir. Bu kapsamda her üniversiteye ayrı bir şifre verilmiştir. Giriş izni verilen her fakülte ve bölüm için belirlenen kodlar kullanılmaktadır. Yetkilendirilmemiş kişi ve kurumların bilgilere erişimi mümkün değildir. Verilerin doğruluğundan ve güncellenmesinden üniversiteler sorumludur. Çapraz kontrollerin yanında üniversitenin internet IP'si, şifresi ve veri formatı doğrulanmayan bilgiler sisteme kaydedilememektedir." bilgisi aktarıldı. CİHAN