Kolin Şirketler Grubu'nun, Manisa'nın Soma ilçesi Yırca köyünde yapmayı planladığı kömürlü termik santral projesinin onaylanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için Yırca köylüleri ve Greenpeace'in açtığı dava başladı. Manisa 1. Bölge İdare Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşması yapıldı. Duruşmadan önce Greenpeace ve köylüler, Manisa Adliyesi önünde, "Soma'da Kolin'e yer yok" ve "Kolin'in ÇED'i iptal edilsin" pankartları açarak basın açıklaması yaptı.
Yırca köyünde 7 Kasım 2014 tarihinde zeytin ağaçlarının kesilmesiyle başlayan süreç devam ediyor. Kolin tarafından yapılması hedeflenen santral için 6 binden fazla zeytin ağacının kesilmesinin ardından köylüler ve Greenpeace tarafından ilk olarak Danıştay'da, "acele kamulaştırma" karının iptali için dava açıldı. Köylüler ve Greenpeace, dava devam ederken termik santralin yapımı için verilen ÇED raporuna da itiraz ederek Manisa 1. Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davada Yırca köylüleri haklı bulunarak, 16 Aralık 2014 tarihinde ÇED raporu için yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ardından Danıştay 6. Dairesi de aralık ayı sonunda acele kamulaştırma kararını iptal etti. Kolin ise Yırca'da santral yapımından vazgeçti.
ÇED RAPORUNUN TAMAMEN İPTALİNİ TALEP ETTİLER
Termik santral yapımının durdurulmasının ardından Yırca köylüleri ve Greenpeace üyeleri, ÇED raporunun tamamen iptal edilmesi ve kaldırılması için Manisa 1. Bölge İdare Mahkemesi'ne tekrar başvurdu. Davanın ilk duruşması başladı. Yırca köylüleri, Greenpeace ve köylülerin avukatı Deniz Bayram, CHP Milletvekili Özgür Özel ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Duruşmadan önce Av. Bayram, köylülerle birlikte adliye önünde basın açıklaması yaptı. ÇED raporunun hukuksuz olduğunu, bu mücadele kapsamında zeytinlik alanları enerji projelerine açmaya yönelik Zeytin Kanunu Tasarısı'nın da kanunlaşmadığını söyleyen Bayram, "Zeytinlik alanlar halen daha hukuk altında korunmaya devam ediyor. Bu dava ile birlikte sadece Yırca köyünde değil, dünyada, Türkiye'de ve özellikle Soma'da, kirli bir enerji biçimi olan kömür yakıtlı termik santrallerin hayata geçmemesi, hukuka aykırı bir şekilde alınan ÇED raporunun iptal edilmesi için davamızı açtık. 2014 Aralık ayında açtığımız davada, ÇED raporunun yürütme kararını durdurmuştuk. Halihazırda şu anda durmuş bir işlemdir ancak bu davamızda ÇED raporu kararının nihai olarak iptal edilmesi, ortadan kaldırılması için taleplerimizi sunmak üzere Manisa Bölge İdare Mahkemesi'ne geldik." dedi.
Yaklaşık bir saat süren duruşmanın ardından bir açıklama daha yapan Av. Deniz Bayram, "İlk duruşmada ÇED raporunun iptaliyle ilgili beyanlarımızı mahkemeye sunduk. Neden iptal edilmesi konusundaki görüşlerimizi belirttik. Bundan sonra olumlu bir kararın çıkacağına inanıyoruz. Bu bizim üçüncü zaferimiz olacak." dedi.
Hukukun siyasilerin kararlarına göre şekillenmemesi gerektiğini belirten CHP Milletvekili Özel ise, "Bir cumhurbaşkanı, bir başbakanın, 'Oraya bu yapılacak' deyip ona göre kararlar almaması, yani hukukun bağımsızlığı çok önemli. Geçtiğimiz gün Yırca köyünde sökülen zeytin ağaçlarının yerine, ibret-i âlem olsun diye köylülerimizle 6 bin zeytin ağacını dikmeye başladık. Biz onların sadece Türkiye enerji politikası değil, Türkiye'de hukuka aykırı birilerinin karar verdiği, zorlama olarak yaptığı her türlü politikada halkın canını yakan, haklarını yok sayan her türlü karara karşı onları birer sembol olarak görüyoruz. Yırca bir çoban ateşi ve oradan aldığımız o ateşi, Türkiye'nin dört bir yanındaki adalet, doğa, insan hakları mücadelelerine taşıyoruz." diye konuştu.
Yırca'dan Emine Sezer de AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber'e tepki gösterdi. Sezer, "Çıktığı bir televizyon programında, 'Yırca Köyü Muhtarı'nın, sökülen zeytin ağaçlarının bulunduğu yerde bir tane dikili zeytin ağacı yok.' dedi. Dikilen 6 bin zeytin ağacı, muhtarımız sayesinde dikildi. Muhtarımızın devamlı arkasındayız. O bize sahip çıktı, biz de ona sahip çıkacağız. Zeytinlerimizi kestiler. Çok şükür Allah'ımıza, bizi destekleyenler oldu." dedi. CİHAN