İSTANBUL (CİHAN)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin hemen her yanında görülen elektrik kesintisinin nedenlerinin araştırıldığını bildirdi. Yıldız, "Kesinti ile ilgili bir kısım ihtimaller var. 1 dakika 60 saniye, 1 saat 3 in 600 saniye, 1 gün 86 bin 400 saniye eder. Bu 3 olumsuzluğun aynı ana rastgelme ihtimali 86 bin 400'de bir. " dedi.
Taner Yıldız, TÜYAP'ta Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı (PETROLEUM İSTANBUL) ile Elektrik, Doğal Gaz ve Alternatif Enerji Ekipman ve Teknoloji Fuarı'nın (GAS & POWER NETWORK) açılış törenine katıldı. Yıldız, törende ilk olarak Türkiye'nin enerji ithalatına değindi. Yıldız, "Net enerji ithalatında dünya 11, doğalgazda 5., petrolde 13., kömürde 8. sıradayız. Onun için yerli ve yenilenebilir varlıkların artması gerekiyor. Petrol ürünleri ithalatımız da artıyor. Bunda en önemli pay ulaşımın. 19 milyona varan taşıt trafiği ile buralara geldik." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de akaryakıt bayilerinin adedinin arttığına temas eden Yıldız, "Bu anlamda bayiler ile ilgili yaptırım taleplerimiz yanlış değil. Gerek dağıtım şirketlerinin adedinin artması, gerek bayiler ile alakalı ticarileşmenin ötesinde bayi açmak için bayi açılmamalı. Elinde nakit parası bulunanların AB üyelerinin 4,5 katına denk gelen bayi sayısı normal değildir. Biz buna müdahil olacak mıyız? Hayır. Ama sektör selektif, seçici davranacak ve ayıklamalara gidecek. Her birimizin ticari olarak üretici, dağıtıcı ve bayiler olarak sektörün sıhhatli oturmasını mümkün kılmalıyız." dedi.
Yıldız, Türkiye'nin hemen hemen tamamında görülen elektrik kesintisi ile ilgili olarak da şu açıklamaları yaptı:
"Birer saniye ara ile Atatürk Barajı, Çukurova ve Elbistan'dan çıkan hatların aştığını görüyoruz, birer saniye ara ile. Çukurova izole yapı olması ile Ege'de İzmir Aliağa bölgesinde santrallerin peş peşe çıkması böyle bir çöküşün tetiklenmesine neden oldu. Vakayı okuyoruz, ama hangi nedenlerle olabileceğini araştırıyoruz. Bir kısım ihtimaller var. 1 dakika 60 saniye, 1 saat 3 in 600 saniye, 1 gün 86 bin 400 saniye eder. Bu 3 olumsuzluğun aynı ana rastgelme ihtimali 86 bin 400'de bir. 33 senedir görevi iletim ile alakalı olan arkadaşlarım böyle bir durumun şu ana dek olmadığından söz etti.
1999 depremi ile fiziken bir kısım çökmeler oldu. Onu ayrı tutuyorum, orada iletim, dağıtım hatları, trafo merkezi ile fiziken bir darbeye maruz kaldılar. Bu sistem Avrupa'nın ikinci büyük şebekesidir. Toplam 1,2 milyon kilometre iletim ve dağıtım hattı olan, atmosfere açık bir alandır. Biz bunu saniye saniye görüntüleyebiliriz. Bir iletim hattının Atatürk Barajı'ndan Konya'ya giden iletim hattından sonra açan bir hattın 17 salise sonra açtığını görüyoruz. Yani saniyenin dilimlenmiş mertebelerinde bunu çalışıyoruz. Sistem kendini korumak için gerekirse frekans seviyelerine, gerilim dalgalanmalarını, salınımları tek tek gözlemliyor. Bunu lokalize etmek için sistem bu şekilde çalışıyor. Niçin? Sorun ülke geneline yayılmasın diye."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, ayrıca Türkiye enerji iletim sisteminin AB tarafından onaylandığından söz etti. Sistem ile ilgili sorunların, ülkenin tamamına sirayet edecek bir elektrik kesintisinin tekrarlanmayacağı taahhüdünde bulundu.
AKARYAKIT SEKTÖRÜNDEN TAVAN FİYAT TENKİTİ
Taner Yıldız'ın açılış kurdelesini kestiği, turladığı, 2-5 Nisan tarihli PETROLEUM İSTANBUL ve GAS &POWER etkinliğine konuk olan akaryakıt sektörü temsilcileri ise tavan fiyat uygulaması ile ilgili rahatsızlıklarını dile getirdi. PÜİS Başkanı İmran Okumuş, "Maliyetin altında satışları anlamıyoruz. Tabii tavan fiyat yerine taban fiyat da demiyoruz ama maliyetin altında satışlar önlenmeli." talebinde bulundu.
PETDER Başkanı Martin Thomsen de tavan fiyat uygulamasının sektöre zarar verdiğini savundu. Uygulamanın bir an evvel sona erdirilmesini temenni etti.
CİHAN