Yıldız: Arz talebi geçiyor, elektrik kesintisi üretim ile alakalı değil


İSTANBUL (CİHAN)- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de elektrik kesintisinin üretim miktarı ile alakalı olmadığını vurguladı. Yıldız, "3 senedir arz talebi aşmaktadır. Yani bu arızanın üretim darlığı ile ilgisi yoktur." dedi.

Taner Yıldız, Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ, Ekipman, İstasyon Market Ürünleri ve Teknoloji Fuarı (PETROLEUM İSTANBUL) ile Elektrik, Doğal Gaz ve Alternatif Enerji Ekipman ve Teknoloji Fuarı'nın (GAS & POWER NETWORK) açılış töreninde gazetecilerin elektrik kesintisinin nedenleri ile ilgili sorularını cevapladı.

Kesintinin nedenleri ve diğer ülkelerde görülme ihtimali ile ilgili sorulara Yıldız, şu karşılığı verdi:

"Kesintinin nedeni 3-4 olumsuzluğun bir araya gelmesi. Bunun tek Türkiye'de olmuş gibi kamuoyuna sunulmasını doğru bulmuyoruz. ABD'de 2003'te 36 saatlik kesinti oldu, onlarda oldu bizde de olması normaldir demiyorum. Ama bunun atmosfere açık yerlerde olabileceğini, pek çok olumsuzlukların bir araya gelmesi ile olabileceğini; bakın İtalya, İsviçre, Avusturya Slovenya Hırvatistan'da 55 milyon birey 18 saat enerjisiz kaldı. Batılı ülkelerde de bu karşılaşılan bir şey. 2011'de Arizona'da enerji kesintisi nükleer santralin devre dışı kalmasına neden oldu ve 5 milyon birey bundan etkilendi. Bu arada Bangladeş'te 150 milyon bireyin enerjisiz kalmasını saymıyorum. Çünkü referansımız o ülkeler değil. En ileri ülkelerde dahi böyle bir sorun olabilir.

Kesintileri lokalize etmek, sınırlandırmak için, bir bölgeye hapsetmek için yük atımları vardır. Kullanılan müşterilerin bir bölümünü ayırırsınız ki tamama sirayet etmesin. Burada elektrik üretim santrallerinin devre dışı kalması tüketim noktalarının, yüklerin atılmasından süratli oldu. Nedenlere değiniliyor. Onların frekans ayarları yenilendi mi, bunlarla ilgili kimi yaptırımlar var. Paylaşacağız. Bunu eski terazilere benzetebiliriz. İki kefeli terazi… Yük kadar karşı tarafa ağırlık atmalısınız.

Türkiye'de son 3 senede arz tüketimden daha fazladır. Üretim santrali son 3 senede 12 bin MW daha çok üretmiştir. Bu arızanın sistem sorununun, üretim darlığı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Arz talebi aşmaktadır. Bu terazinin saniyeler mertebesinde dengede tutulması gerekiyor. Bir kiloyu aldığınız takdirde aksi bir durum söz konusu. O da ayarlanacak. Burada tekrar ifade edeyim nedenler netleşti, onu tetikleyen etmenleri tartışıyoruz, önlemleri alıyoruz."

İlave olarak kesinti sırasında Adana ve Gaziantep'te talep durumuna değinen Yıldız, "Salı günü 10.36 itibari ile Adana ve Gaziantep'te arz 5 bin 200 MW, talep 2 bin 500 MW. Yani sistem izole olduğunda Adana ve Gaziantep'te tüketimden daha çok üretiyor. Önemli olan konu Adana, Gaziantep izole oldktan sonra üretim alanlarından bir bölümünün buradan çıktığı anlamına geliyor. Onun için Türkiye'de İzmir ve Aliağa'da sistemin daha evveli Adana ve Gaziantep'te meydana gelen durum ve yapıdır." ifadelerini kullandı.

Kesintinin maliyeti ile ilgili sorulara da muhatap olan Taner Yıldız, "Elektrik ile ilgili sorunun maliyetinin 157 milyon lira olduğunu belertin sivil toplum örgütü oldu. Ama bizim ilgilendiğimiz sistemin toparlanmasıdır. Salı günü sistem toparlandı, bundan sonra geriye dönük nedenleri, neticeleri irdelemeye yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Tek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın ukdesinde olan bir konu değil o, ama gereken çalışmaları yapacağız." açıklamasında bulundu.





CİHAN
<< Önceki Haber Yıldız: Arz talebi geçiyor, elektrik kesintisi üretim... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER