ANKARA (CİHAN)- İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası Suriye Donörler Toplantısı'nda en fazla yardım sözü veren STK'nın İHH olduğunu bildirdi. Toplam taahhüt edilen miktarın beşte birini üstlendiklerini belirten Yıldırım, "Asıl hedefimiz yardımların Suriye içerisindeki zor durumda olan insanlara orantılı bir şekilde dağıtılması." dedi.
3. Uluslararası Suriye Donörler Toplantısı vesilesi ile Kuveyt'te bulunan İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İHH olarak BM organizastörlüğündeki toplantının STK'lar bölümüne katıldı. Dünkü toplantıda Suriyeli mağdurlar için 508 milyon dolar vaat edildiğini kaydeden Yıldırım, bunun 100 milyon dolarını İHH olarak kendilerinin söz verdiğini anlattı.
Farklı ülkelerden 40'a yakın STK içinden Suriyelilere en fazla yardım sözü verenin İHH olduğunu ifade eden Yıldırım, "Biz taahhüt edilen miktarları az buluyoruz. Suriye'deki dramın boyutu çok daha fazla. Bu yardımların sadece Suriye rejimi ile değil, ülkedeki bütün bölgelerine yönelik çalışmalarla orantılı bir şekilde dağıtılması gerekiyor. Dünyanın devreye girerek mutlaka yardım koridorları açılması gerekiyor. Suriye'nin içerisinde aynen Gazze'ye uygulanan ambargo gibi birkaç yerde ambargo var. Suriye'nin içinde dört-beş yerde böyle ambargo var." diye konuştu.
Rejim tarafından ambargo uygulanan bölgelerde insanların açlıktan kedi ve köpek yediklerini ifade eden Yıldırım, Suriye'de ambargoların kaldırılması ve yardım koridorların açılması gerektiğini söyledi. Hava sahasının uçuşa kapatılması gerektiğini sözlerine ekleyen Yıldırım, dış dünyanın Türkiye'deki Suriyeli kamplarına çok az seviyede yardım ettiğini kaydetti. Bu konuda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını ifade eden Yıldırım, "Türkiye konusunda uluslararası güçler bir imtihan kaybına uğramakla beraber bizim asıl hedefimiz yardımların Suriye içerisindeki zor durumda olan insanlara orantılı bir şekilde dağıtılması." dedi.
Suriye'de Esed rejimin yanı sıra muhaliflerin, Kürtlerin ve IŞİD'ın kontrolü altında farklı bölgeler olduğunu kaydeden Bülent Yıldırım, her bölgede mağdur olan insanlara aynı orantıda insani yardımın ulaştırılamadığını vurguladı. BM'nin, toplanan yardımları uluslararası hukukun gereği olarak Esed rejimi üzerinden insanlara ulaştırmak zorunda kaldığını kaydeden Yıldırım, söz konusu yardımların rejimin istediği bölgelere yönlendirildiğini anlattı.
CİHAN