Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Ali Yiğit, İzmir'in ekonomik ve sosyal potansiyelinin tam anlamıyla açığa çıkması için yeni bir teşvik sistemine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Mevcut teşvik yasasının birbirine komşu ilçeler arasında bile çok büyük farklılıklar doğurduğunu vurgulayan Ali Yiğit, konuyla ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle önerge hazırladı.
Ali Yiğit, bölgesel dengelerin daha adil ve eşit gözetildiği yeni bir teşvik yasasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Yiğit, teşvik yasasının ekonomi açısından oldukça avantajlar sağladığını ancak küçük ve orta boylu işletmeler açısından geliştirilmesi ve bölgesel dengeler doğrultusunda yeniden planlanması gerektiğini vurgulayarak konuyla ilgili soru önergesi verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu ifadelere yer verildi: "Teşvik Yasası'nın ülkemiz ekonomisine sunduğu avantajlar oldukça fazladır. Ancak tüm bu olumlu özelliklerinin yanında geliştirilmesi gereken alanlara da ihtiyaç duyulmaktadır. Teşvik sisteminde yatırım yapılması gereken tutarların bazı illerimizde yüksek olması nedeniyle, yeni teşvik yasasından küçük ve orta boylu işletmeler yararlanamamaktadır. Bu bağlamda İzmir, en az teşvik alan 1'inci Bölge'de yer alması nedeniyle diğer bölgelerdeki bazı illere göre daha az teşvikten yararlanmaktadır. Örneğin, İzmir'in Kemalpaşa ilçesi 1. Bölge desteklerinden yararlanıyorken, Manisa'nın Turgutlu ilçesi 3. Bölge desteklerinden yararlanmaktadır. Birbirine komşu olan bu ilçeler arasında ekonomik anlamda çok büyük farklılıklar bulunmamaktadır. Bu nedenle yatırımcı, İzmir yerine daha geniş teşvik olanaklarından faydalanabileceği bölgeleri tercih edebilmektedir. İzmir'de asgari sabit yatırım tutarının 1 Milyon TL olması da süreci olumsuz etkilemektedir. 3. Bölgeden itibaren bu tutar 500 bine düşmektedir." dedi.
Yiğit, Başbakan Davutoğlu'nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde şunları sordu: "Ülkemizde ve bölgemizde ekonomik potansiyelin tam kapasite değerlendirilmesine yönelik yeni bir teşvik planlaması konusunda hükümetinizin bir çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır? Halen yürürlükte olan yasa çerçevesinde birbirine komşu olan merkezlerin, farklı farklı teşvik bölgelerine göre sınıflandırılmasının yatırım ve girişimcilik anlamında etkileri nasıldır? OSB'lerin yatırıma tam anlamıyla kanalize olması ve beşinci ve altıncı bölge teşvikleriyle boş OSB alanlarının değerlendirilmesine yönelik bir düzenleme yapılması konusunda bir planlama yapılmakta mıdır?" CİHAN