İSTANBUL (CİHAN)- FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, Yüksek Öğretime Geçiş (YGS) sınavına girecek öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Ardıç, en başta öğrencilerin psikolojik olarak rahat olmaları gerektiğini söyledi. Adıç, hız ve zaman ayarlamasının da sınavı kazanmakta önemli olduğuna vurgu yaptı.
Yarın, 2 milyon 46 bin aday iyi bir üniversite için ter dökecek. Öğrencilere başarı için tavsiyelerde bulunan FEM Yayınları Rehberlik Koordinatörü Faruk Ardıç, "Adayların sınavda daha yüksek puan alabilmeleri için psikolojik olarak rahat olmaları gerekiyor. Adaylar gerekli bilgi ve beceriye sahip olduktan sonra uygulanacakları küçük stratejilerle daha çok net, daha fazla puan almaları söz konusu." dedi.
'HIZ VE İSABET ARASINDAKİ DENGE KURUN'
Sınavda hız ile zaman arasında denge kurulmasını isteyen Ardıç, şöyle devam etti: "Zaman kazanma düşüncesiyle çok hızlı cevaplama hata yapmak ihtimalini yükseltir. Yapılacak yanlış cevaplardan dolayı puan alınamaz, tam tersine puan kaybedilir." şeklinde konuştu.
Sınav sorularının bölümlere göre getirilerinin aynı ancak zorluk düzeylerinin farklı olduğunu belirten Ardıç, "Herkesin yapabileceği kolay nitelikte sorular olabileceği gibi, seçici sorular da olacaktır. Karşılaşılan soru üzerinde belirli bir süre geçtiği halde hala çözüme ulaşılamıyorsa fazla zaman kaybetmeden diğer soruya geçin. Unutmayın ki, aynı testteki zor ve kolay soruların puan değeri aynıdır." ifadelerini kullandı.
'GRUPLAR HALİNDE KODLAMA YAPIN'
Soru kitapçığında işaretlenen cevapların, cevap kağıdına gruplar halinde geçirilmesini tavsiye eden Ardıç, "Her soru için soru kitapçığından cevap kağıdına, cevap kağıdından soru kitapçığına gidip gelmek hem ciddi bir zaman kaybı hem de dikkat yoğunlaşmasını engelleyen bir durumdur. Kodlamayı grup halinde yapın. Bütün soruları doğru cevaplama beklentisi içinde olmak, kaygının oluşmasında en önemli faktördür. Üniversitelere giriş sınavları öğrencilerin zekâ düzeyini ölçmeyi değil, onlar arasında bir sıralama yapmayı amaçlamaktadır. Bu sebeple sınavlardaki bütün soruları cevaplama beklentisinde olamayın." şeklinde konuştu.
'TURLAMA TEKNİĞİNİ UYGULAYIN'
Sınavda zamanı iyi kullanabilmek ve yüksek puanı elde edebilmek için 'turlama tekniğini öneren Ardıç, "Turlama tekniği, sınavda cevaplanacak tüm testlerde, birinci turda, cevabına kolayca ulaşılabilecek soruların öncelikle çözülerek zaman alıcı ve zor soruların ikinci tura bırakılmasıdır. Soruyu yanlış cevaplamanın birçok nedenleri olabilir. Bunlar, soruyu doğru okuyamamak, verilen ipuçlarını değerlendirememek, algılama hatası, bilgi eksikliği, kavrama yetersizliği olabilir. Yanlışların çoğu soruyu iyi anlayamamaktan kaynaklanır. Yanlış cevaplamanın önüne geçmek için öncelikle konuya yönelik net bilgiye sahip olmak, verilenleri doğru kavramak gerekir." dedi.
'ÇÖZÜME BAŞARILI OLDUĞUNUZ TESTTEN BAŞLAYIN'
Çözüm sırasının öğrenciden öğrenciye farklılık gösterdiğini söyleyen Ardıç, şöyle devam etti: "Önemli olan, öğrenci için zamanlama ve verim açısından en uygun çözüm sırasını, yıl içerisinde yaptığı test çözümü çalışmaları ile belirlemesidir. Genel ilke, en başarılı olunan testten başlamaktır. Bu durum, sınavın başında her öğrencide belirli bir düzeyde bulanan sınav kaygısını kontrol altına alınmasına yardımcı olacak, soruların yapılabilirliğinden dolayı öğrencide motivasyon düzeyini yüksek tutacaktır."
CİHAN