CHP İstanbul Milletvekilleri Eren Erdem ve Ali Şeker, ortak yaşam alanları ve yeşil alanların imara açılması için önce halk oylaması şartı öngören bir kanun teklifi verdi. Geçerli imar planlarında yeşil alan (aktif yeşil alan, pasif yeşil alan, park, oyun alanı, rekreasyon alanı, toplanma alanı, çocuk oyun alanı, suni göletler, göletler, spor tesis alanları, deprem toplanma alanları, meralar, doğal sit alanları, milli parklar v.b.) olarak geçen alanlarla ilgili plan tadilatı yapılması konusunda son kararın bölge halkı tarafından verilmesi ve bu alanların yok edilmesinin önlenmesi hedefleniyor.
Kanun teklifinin gerekçesinde 'son yıllarda, imar planlarında kamu kullanımına tahsis edilmiş ortak kullanım alanlarının imara açılması nedeniyle, ortak yaşam alanlarının tahrip edildiği, bu yöntemle imar kararlarına aykırı yapılaşmaların yaşandığı, planlara aykırı yapılaşmalar nedeniyle başta ulaşım olmak üzere kentsel altyapı sorunlarının ortaya çıktığı, bazı kişi ve kurumların kayırıldığı, oluşan rant ekonomisiyle haksız kazanç sağlandığı, bölgede yaşayan insanların ve özellikle de kentin mağdur olduğuna' değinen Erdem ve Şeker, bu teklifle doğal dengeyi korumanın yanında rant ekonomisinin de önüne geçileceğini belirtti.
Yeşil alanların ve parkların 'kamu yararı' gerekçe gösterilerek imar plan tadilatları yapılarak yapılaşmaya açılmasıyla, altyapı, ulaşım, çevre sorunları ortaya çıktığı, oksijen kaynaklarımız yok edildiği, toprak ve hava kirliliği arttığının anlatıldığı teklifte; bölge halkının kendi yaşadığı çevreyle ilgili "doğrudan" söz sahibi olmasının demokratik bir yönetim ve insanca bir yaşam için hayati önem taşıdığı belirtildi.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8. Maddesinde değişiklik öngören teklifte, "geçerli imar planlarında yeşil alan (aktif yeşil alan, pasif yeşil alan, park, oyun alanı, rekreasyon alanı, toplanma alanı, çocuk oyun alanı, suni göletler, göletler, spor tesis alanları, deprem toplanma alanları, meralar, doğal sit alanları, milli parklar v.b.) olarak geçen alanlarla ilgili plan tadilatı yapılması konusunda son kararın bölge halkı tarafından verilmesi ve bu alanların yok edilmesinin önlenmesi hedeflendiği" ifade edildi.
3194 SAYILI İMAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1-3/5/1985tarih ve 3194 sayılıİmar Kanunu'nun 8. Maddesinin (b) fıkrasından sonra gelmek üzere (c) fıkrası eklenmiştir.
"c) İmar plan tadilatları; nazım ve uygulama imar planlarının ihtiyaca cevapvermediği ve uygulamasının problem olduğu durumlarda; planın tümünün veya bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi sonucu elde edilen plandır. İmar plan tadilatları kanunun (b) fıkrasındaki usuller çerçevesinde yapılır. Ancak tasdik edilmiş imar planlarında yeşil alan (aktif yeşil alan, pasif yeşil alan, park, oyun alanı, rekreasyon alanı, toplanma alanı, çocuk oyun alanı, suni göletler, göletler, spor tesis alanları, deprem toplanma alanları, meralar, doğal sit alanları, milli parklar v.b.) olarak onaylanmış alanlarda herhangi bir plan değişikliği, plan tadilatı, kullanım konusu değişikliği veya satış yapılacaksa, bununla ilgili karar belediye meclisinde oybirliğiyle alınır. Belediye meclisi oy birliği ile karar alamıyorsa değişikliği yapmak isteyen kurum ölçeğinde (belde belediyesi ise belde halkıyla, ilçe belediyesi ise ilçe halkıyla, büyükşehir belediyesi ise büyükşehir sınırlarında yaşayan halkla, belediye sınırları ve mücavir alan sınırları dışında ise il sınırları içerisinde yaşayan halkla, bakanlık ise ülke genelinde) halk oylaması yapılarak karar alınır. Belediye meclisi kararı oy birliğiyle alsa dahi, o kurum ölçeğinde yaşayan yurttaşların sözkonusu kararın iptali veya yürütmenin durdurulması için yetkili mahkemelere başvurarak dava açması, halk oylaması sürecinin başlaması için yeterli koşuldur. Yukarıda tarif edilen şekilde halk oylaması yapılarak karar verilir. Halk oylamasıyla kesinleşen planların bir kopyası Bakanlığa gönderilir."
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
CİHAN