Meydan Gazetesi'nden Gürhan Savgı'nın haberine göre Sarıyer’deki ormanlar bir bir kullanıma açılıyor. Zekeriyaköy’de eskiden bir kısmı askeri alan olan orman arazisinin 29 yıllığına kiraya verilmesi için ihaleye çıkıldı.
625 dönümlük orman içindeki 17 metruk bina bahane edilerek 31 dönüm yapılaşmaya açılacaktı. Ancak seçim öncesi tepkilerden çekinildiği için ihale ‘şimdilik’ iptal edildi.
Zekeriyaköy’deki devlet ormanı terk edilen füze üssünden kalan metruk binalar bahane edilerek kiralanmalaya çalışılıyor. Satışı aratmayacak şekilde 29 yıllığına alanı kiralayan girişimci binaları yenileyerek ormanı kullanıma açabilecek.
Köprü ve bağlantı yolları ile emlak fiyatlarının tavan yaptığı Sarıyer-Zekeriyaköy’de devlet ormanları bir bir kullanıma açılıyor. Zekeriyaköy’de üzerinde terk edilen füze üssüne ait harabe binaların yer aldığı orman arazisi dün bir ihaleyle kiralanacaktı. Ancak 29 yıllık kiralama ihalesi seçim öncesi tepkilerden çekinildiği için ‘şimdilik’ iptal edildi.
SEÇİMLER İHALEYİ DURDURDU
İhalede, Kılıçpınar-Kabaklı Devlet Ormanı’nın 625 dönümlük bölümü içindeki binaların, yolların ve meydanların olduğu 31 dönümü kiralanacaktı. Buradaki 19 metruk binanın inşaat alanı ise 5700 metrekareydi. Ancak ihale öncesinde medyanın ve muhalefet partisi milletvekillerinin ilgisi yetkilileri rahatsız etti. Bazı teknik gerekçeler ileri sürülerek ihalenin son anda iptal edildiği öğrenildi. Doğal orman yapısının yanı sıra söz konusu arazide özel olarak dikilmiş anıt ağaç niteliğinde türler bulunuyor. Ayrıca Sarıyer Kaymakamlığı burada arıcılık yapılması için Sarıyer Kırsal Kalkınma Kooperatifine izin vermişti. Füze üssünden kalan binalar Zekeriyaköy ve Kumköy Caddeleri arasında bir hat boyunca uzandığı için tüm ormana etkisi bulunuyor. Bir bakıma metruk binaları yenileyen kiracı tüm ormanı kullanabilecek. Alınan bilgiye göre ormanın en başta gelen talibi iktidara yakın bir vakıf üniversitesi.
Mesire alanı olarak düzenlenmeli
Belgrat Ormanı Dostları Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge, ihalenin yaklaşan seçimler sebebiyle iptal ediği görüşünde. Bilge, ormana milli güvenlik zorunluluğu sebebiyle 50 sene önce binaların yapıldığını, bu durumun ortadan kalmasıyla yıkılarak ormana kazandırılması gerektiğini ifade ediyor. Hafta sonları Belgrat Ormanına 20 bin araç girdiğini hatırlatan Bilge, bu gibi orman arazilerinin tamamen mesire amacı ile düzenlenip, Belgrat Ormanının yükü hafifletilmesi gerektiğini söylüyor.
Ormana bitişikte inşaatlarla birleşebilir
İstanbul Çevre Konseyi Başkanı Zafer Murat Çetintaş da arazinin bir bölümünde binlerce konut inşaatının başladığına dikkat çekiyor. Kiralanacak alanın da buranın komşusu olması kendisini şaşırtmadığını dile getiren Çetintaş; bu ormanın inşaatı süren sitenin tamamlayıcısı olacağı görüşünde. 29 senelik kiralamanın aslında bir mülkiyet transferi olduğunu dile getiren Çetintaş, orman içindeki metruk binalarında basit onarım ruhsatı ile genişletilebileceği uyarısında bulunuyor.
Ormanın diğer yarısı TOKİ ile imara açıldı
Zekeriyaköy’de kiralanmak istenen ormanın diğer yarısı TOKİ eliyle imara açılmıştı. Üzerinde 1950’den, 2010’a kadar füze üssü olan orman bu tarihte terk edildi. Bir yıl sonra TOKİ’ye devredilerek bir inşaat firmasına 1200 konut yapımı için ihale edildi. Danıştay, ‘orman’ gerekçesiyle yapılaşmaya esas imar planlarını iptal etti. Ancak inşaatlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yeni planlarıyla devam etti. Bu planlara karşı açılan dava ise sürüyor.
Veysi Paşa Korusu TÜRGEV’e verilecek mi?
CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Üsküdar’daki Veysi Paşa Korusu’nun 30 yıllığına TÜRGEV’e verileceği iddiasını Meclis’e taşıdı. Öğüt, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha önce iki kez talep etmesine karşılık devredilmeyen Üsküdar’daki Veysi Paşa Korusu’nun 30 yıllığına TÜRGEV’e verileceği iddiasının doğru olup olmadığını sordu.