Zonguldakda taş kömürüne alternatif: Filyos Vadi

Zonguldakda taş kömürüne alternatif: Filyos Vadi Projesi -Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız: -Filyos Vadisi kısa zaman diliminde 11 bin, orta ve uzun zaman diliminde 50 bine yakın çalışanı olabibilecek ve bu kapasiteyi kaldırabilecek bir bö


KASTAMONU (A.A) - Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Filyos Vadisi kısa zaman diliminde 11 bin, orta ve uzun zaman diliminde 50 bine yakın çalışanı olabilecek ve bu kapasiteyi kaldırabilecek bir bölge olacak dedi.
     Ayyıldız, Anadolu Ajansı Kastamonu Bölge Müdürlüğünün açılışında yaptığı konuşmada, Zonguldakın taş kömürünün yegane çıkarıldığı bir il olduğunu belirterek, ilin aynı zamanda ülke sanayisine dayanıklık ettiğini, kahrını çektiğini ve halen de çekmekte olduğunu söyledi.
     İlde çıkarılan taş kömürünün çeşitli yollarla ülkenin zenginliğine kattıklarını ifade eden Ayyıldız, şöyle konuştu:
     Fakat sadece kömüre takılıp kalmıyoruz. Dünya gelişmelerinden ve ülke sanayisinden de payımızı almak istiyoruz. Bunun için de alternatifler üretiyoruz. En büyük projelerimizden bir tanesi de Karabük ve Bartına da hizmet edecek olan Filyos Vadi projemiz. Oraya Türkiyenin en büyük limanlarından bir tanesi yapılacak. Türkiyede ilk defa endüstri bölgesi ilan edilecek bir proje. Filyos Vadisi, kısa zaman diliminde 11 bin, orta ve uzun zaman diliminde 50 bine yakın çalışanı olabilecek ve bu kapasiteyi kaldırabilecek bir bölge olacak. Bu, beraberinde büyük bir kentin oluşumu demek. Burada ana unsur, İstanbul ve Ankara gibi ana arterlere yakın olması. Hatta Ankaranın da limanı olacak. Endüstri bölgesi bu illere de hizmet edecek. Dolayısıyla hem Ankaranın hem de bilhassa İstanbulun yükünü alabilecek bir proje. Gerçekleştiğinde, Zonguldak, Bartın ve Karabükün istihdam anlamında cazibesi olacak.
     Zonguldakın yeşiliyle ve doğasıyla, günü birlik veya hafta sonu tatil yapacaklara imkanı olan bir il olduğunu, ancak bunun pek farkında olmadıklarını vurgulayan Ayyıldız, Biraz kömürün sisinde kalmışız. Bu sisi açıp, vatandaşımıza bu anlamda da bir hizmet etmeyi düşünüyoruz diye konuştu.
     Ayyıldız, bölgenin ve ilin yüzde 60ına yakın bir kesiminin orman olduğununu altını çizerek, tarıma elverişli topraklarda fındık üretiminin seracılığın ana unsurlardan olacağını, Çaycumanın ise hayvanacılığın merkezi durumunda olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Sinan Özmüş
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber Zonguldakda taş kömürüne alternatif: Filyos Vadi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER