Zeytinköyde kan ve genetik taraması yapılacak

Zeytinköyde kan ve genetik taraması yapılacak


ANTALYA (A.A) - Zeytinköyde vatandaşlara kan ve genetik hastalıkları konusunda tarama yapılacak.
     Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı, Zeytinköy Kalkındırma Derneği, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşlarının ortak yürüttüğü çalışmayla Zeytinköy halkı kan ve genetik hastalıkları konusuna bilgilendirilecek.
     Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, yaptığı açıklamada, Zeytinköyün sosyal bakımdan sıkıntıları olan bir bölge olduğunu belirterek, projenin bölgeden başlamasının önemli olduğunu söyledi.
     Belediye olarak yer sıkıntısından dolayı bazı projeleri gerçekleştirmekte zorluk yaşadıklarını ifade eden Akaydın, Bize mekan oluşturulduğu zaman projelere destek oluyoruz. Kan hastalığı Akdeniz bölgesinin önemli sorunlarından biridir. Bölgede yapılacak çalışmayla talaseminin verileri çıkacaktır dedi.
     Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan ise amaçlarının toplumu akraba evliliklerini konusunda bilgilendirmek ve kalıtsal hastalıkları azaltmak olduğunu söyledi.
     Bu kapsamda tüm ailelere genetik danışmanlık hizmeti verileceğini dile getiren Canatan, Vatandaşlar muayene ve taramadan geçirilecek ve sorunlarını dinleyeceğiz. Yoksulluk ve yabancı madde alışkanlığına bağlı gelişen demir eksikliğini saptamak istiyoruz diye konuştu.
     Proje kapsamında nisan, mayıs ve haziran aylarında haftanın üç günü 15.00-16.00 saatleri arasında 50şer kişilik gruplar halinde uzman hekimler tarafından vatandaşlara eğitimler verilecek.
     İsteyenler muayeneden geçirilecek ve kan örnekleri alınacak. Alınan örnekler, Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfında tam kan sayımı ve talasemi testine tabi tutulacak. Çıkan sonuçlara göre ailelerin gerekli tedavileri sağlanacak.
     Çalışmalar kapsamında 2 bin vatandaşın eğitim ve tedaviden geçirilmesi planlanıyor.
    
     Muhabir: Volkan Poliçe
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Zeytinköyde kan ve genetik taraması yapılacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER