Zeytinin yaprağı da para etmeye başladı-

Zeytinin yaprağı da para etmeye başladı-


MANİSA (A.A) - Geçmişte hayvanlara yem olarak verilen zeytin yaprağı, son yıllarda kozmetik ürünleri ve zeytin yaprağı çayı olarak kullanılmaya başlanması, üreticiler için yeni bir gelir kapısı oldu.
     Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçede zeytin hasadının ardından başlayan zeytin yaprağı toplama telaşının devam ettiğini belirtti.
     Zeytin yaprağının eskiden dalında kuruyup yere dökülerek toprağa karıştığını ya da hayvan yemi olarak kullanıldığını, son dönemde ise zeytin yaprağının, kozmetik ve çay üreten firmalarca satın alındığını anlatan Okur, şunları söyledi:
     Hasat sonrasında budanan ağaçların dallarındaki yaprakları kurutan üreticiler, çuvallara doldurup, irtibat kurdukları kozmetik firmalarına satıyor. Çiftçi için yeni bir gelir kapısı oldu. Zeytin öyle bir ürün ki çekirdeğinden yaprağına kadar her zerresi üreticisine gelir sağlıyor. Zeytinin çekirdeği prina haline getirilip katı yakıt olarak kullanılabiliyor. Zeytinin kendisi ise vazgeçilmez bir kahvaltılık gıda, yağı başlı başına bir nimet. Şimdi zeytinin yaprağının da bu şekilde değerlendirilmesi gerçekten umut vericidir dedi.
     Saruhanlıda zeytin üretiminin yoğun olarak yapıldığı köyler arasında bulunan Hacımusa köyünde de üreticiler yaprak toplama ve kurutma işlemine başladı.
     Köy muhtarı Mehmet Ayyıldız, kozmetik ve tıbbi ilaç sanayinde kullanılan zeytin yaprağının köylüye ek gelir imkanı sağladığını belirterek, Bu alanda bir piyasa oluşturmaya çalışıyoruz. Eğer bu iş genişlerse tüccar ayağımıza gelir, ürünün sabit bir fiyatı olur dedi.
    
     Muhabir: Muammer Kökçüoğlu / Ali Rıza Karasu
     Yayıncı: Ufuk Kırabalı
<< Önceki Haber Zeytinin yaprağı da para etmeye başladı- Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER