Zeytinin, ağaçtan sofralara uzanan öyküsü

Zeytinin, ağaçtan sofralara uzanan öyküsü -AA ekibi, Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde zeytinin, ağaçlardan toplanıp işletmelere gönderilmesine kadar geçen bir kaç saatlik öyküsünü görüntüledi (Fotoğraflı-Görüntülü


MANİSA (A.A) - Turgay Duyar - Manisanın Saruhanlı ilçesine bağlı Büyükbelen beldesinde zeytinin, ağaçlardan toplanıp işletmelere gönderilmesine kadar geçen bir kaç saatlik öyküsü, Anadolu Ajansı (AA) ekipleri tarafından görüntülendi.
     Zeytin toplamak için günün ilk ışıklarıyla yola koyulan köylüler, zeytin ağaçlarının altına büyük örtüler sererek, ağaçlardan silkelenen zeytinleri topluyorlar. Sofralık ve yağlık olarak ayrılan zeytinler, kasalara konulduktan sonra salamura ya da zeytinyağı tesislerine gönderiliyor. Gün batımına kadar bu işlem devam ederken, belde halkının yanı sıra yöreye gelen mevsimlik işçiler de zeytin toplama işine katılıyor.
     Zeytin toplama işleminde hem köylüler hem de bölgeye gelen mevsimlik işçilerin çoğunluğu, aileleriyle birlikte bu işi yapıyorlar. Her yaştan bir çok kişinin katıldığı zeytin toplama işlemi, havaların soğuk ve yağışlı olduğu günlere denk geldiğinde hava sıcaklığına aldırış etmeden gerçekleştiriliyor.
     Her yıl ekim ayının ortalarında başlayan zeytin toplama işi ocak ayının sonunda sona eriyor.
    
     -Belde de tersine göç başladı-
    
     Büyükbelen Belde Belediye Başkanı Mehmet Keyik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün, pamuk ve zeytincilikle uğraşan belde halkının, ürünlerin ekonomik değerini kaybetmesiyle birlikte son yıllarda göç etmeye başladığını anlattı.
     Beldedeki zeytin ağacı varlığının yapılan çalışmalar sonrasında 1 milyon 200 bine ulaştığını, zeytinin ciddi bir getirisinin olmaya başlamasıyla birlikte 6 adet kontini tipi zeytinyağı fabrikası ile 4ü inşa halindeki toplam 8 adet de zeytin işletmesinin faaliyete başladığını dile getiren Keyik, bunun göçü tersine çevirdiğini ifade etti.
     Beldenin 5-6 yıl öncesine kadar nüfusunun 5 binlerin üzerinde olduğunu, bu rakamın 3 bine kadar gerilediğini dile getiren Keyik, Son yıllarda nüfusumuz hızlı bir şekilde düşüşteydi. Şu anda ise artışa geçti. Son iki seneden bu yana ürünlerin verimiyle birlikte nüfus da arttı. Göç tamamen durdu. Aksine dönüş başladı. Nüfusumuz 3 bin 150ye ulaştı. Nüfusun daha da artacağını düşünüyoruz dedi.
    
     -Ağaçların 800 bini organik sertifikalı-
    
     Beldelerindeki 1 milyon 200 bin zeytin ağacından 800 bininin organik sertifikalı olduğunu, vatandaşların artık tek geçim kaynağını zeytinciliğin oluşturduğunu ifade eden Keyik, şöyle konuştu:
     Zeytin, masrafı en az olan ürünlerden bir tanesi. Beldemizde yaklaşık 10 dekarlık alanda zeytini olan bir vatandaş rahat bir şekilde ailesinin geçimini sağlar. Saruhanlı ile Salihli arasında 39 kilometrelik duble yolun yapımı devam ediyor. Bu yol tamamlandığı zaman beldemizdeki işletmelerin artacağını, Büyükbelenin zeytinde bir dünya markası olacağına inanıyoruz. Toprak ve iklim yapısından dolayı zeytin burada çok güzel yetişiyor. Beldemizde bulunan 6 yağ fabrikasında üretilen zeytinyağları piyasada satılıyor. Fakrikalarımız geçen yıl Almanya, Hollanda ve İngiltereye ihracatta bulundu. Bu yıl İran ve Arap ülkelerinden de alıcılarımız var.
    
     Muhabir: Ramazan Ercan
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Zeytinin, ağaçtan sofralara uzanan öyküsü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER