YYÜ kendi elektriğini üretecek

YYÜ kendi elektriğini üretecek -YYÜ Merkezi Laboratuvarının çatısına kurulan 80 güneş panelinden, saatte 35 kilovat enerji üretildi


VAN (A.A) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), elektrik ihtiyacını güneş enerjisinden karşılamak için çalışmalara başladı.
     Türkiyede en çok güneş alan iller arasında yer alan Vanda, YYÜ bu kaynaktan yararlanmak için ilk adamı attı. Üniversitede kurulan bir sistemle, güneş enerjisinden yararlanılarak elektrik üretildi.
     YYÜ Merkezi Laboratuvarının çatısına kurulan 80 güneş panelinden saatte üretilen 35 kilovat enerji, elektrik sistemine aktarıldı.
     YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, bir enerji şirketi tarafından kendilerine hibe edilen 80 güneş enerjisi paneliyle işe başladıklarını ve bunu geliştirerek üniversitenin elektrik ihtiyacının tamamını üretmeyi amaçladıklarını söyledi.
     Sistemi kuran Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Genç ise sistemin devreye girmesiyle ilk etapta çok iyi bir enerji üretimi gerçekleştiğini belirtti.
     İlk verilere göre, Vanın daha önce belirlenen güneş alma ortalamasının üzerine çıkıldığına dikkati çeken Genç, şöyle konuştu:
     İlk kurduğumuz sistemimizin gücü 17 kilovat. Bununla yıllık 35 megavat enerji üretilecek. Bu da üniversitemize yaklaşık 20 bin liralık bir artı katkı sunacak. Ancak şu anda DAKA tarafından kabul edilen bir projemiz var. Bu projeyi, kuracağımız güneş tarlalarında hayata geçireceğiz. 350 kilovat gücünde kuracağımız tesisimiz, yıllık yaklaşık 800 megavat saat enerji üretecek. Bu da üniversitemize yıllık yaklaşık 250 bin lira kazanç sağlayacak. Van, güneş enerjisi bakımından yatırıma en uygun illerden biri.
    
     Muhabir: Fahrettin Gök / Berin Arslan Çetin
     Yayıncı: Murat Taydaş
<< Önceki Haber YYÜ kendi elektriğini üretecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER