Yüzde 100 yerli elektrikli araç ürettiler

Yüzde 100 yerli elektrikli araç ürettiler -PAÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kıvrak: Daha önce üretilen iki elektrikli aracın da motoru, sürücüsü ve bataryası dışarıd


DENİZLİ (A.A) - Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Kıvrak, tamamen yerli elektrikli araç prototipi geliştirdiklerini söyledi.
     Kıvrak, gazetecilere yaptığı açıklamada, çeşitli üniversitelerin elektrikli araç geliştirmek üzere çalışma yürüttüğünü ancak kendilerinden önceki projelerde aracın en önemli parçaları olan motor, sürücü ve bataryanın ithal edildiğini savundu.
     Bu araçların yerli olarak lanse edildiğini iddia eden Kıvrak, 3 yıldır devam ettirdikleri proje kapsamında tamamı yerli ilk elektrikli aracın prototipini ürettiklerini savundu.
     Elektrikli araçların en kritik parçalarından olan hız kontrol cihazlarını geliştirmek için 3 yılda 20ye yakın deneme yaptıklarını ifade eden Kıvrak, şunları söyledi:
     Türkiyedeki elektrikli araçlarla ilgili projelere bakıldığında genelde kaporta ve şase üzerine bir şeyler yapılıyor. Motor, sürücü ve batarya üzerine çalışma yapılmıyor. Daha önce üretilen iki elektrikli aracın da motoru, sürücüsü ve bataryası dışarıdan geldi. Bizim tamamen yerli olma iddiasıyla başlattığımız projede üç yılda 20-25 bin lira masrafımız oldu. Akü konusunda Bursada tamamen yerli üretim yapan bir firmadan destek aldık. Bu projeyle tamamen yerli elektrikli araç üretilebileceğini gösterdik. Yaptığımız test sürüşlerinde istediğimiz sonuçları aldık. Destek sağlanması halinde üretime geçebilecek durumdayız.
     Kıvrak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve KOSGEB tarafından kaporta ve şase üretimi yapılan projelere milyonlarca lira destek verildiğini, asıl desteklenmesi gereken sürücü ve motor projelerine ise destek verilmediğini kaydetti.
     Elektrikli araçların şehir içi ulaşımda çok rahat kullanılabileceğini, şehirler arası ulaşımda ise şu anda mevcut bataryaların kilogram başına enerji miktarının hesaba katıldığında uygun olmadığını belirtti.
     Şehir içi günlük 50-100 kilometre gibi mesafenin kullanıldığı uygulamalarda elektrikli aracın maliyet ve çevre açısından alternatifinin olmadığını kaydeden Kıvrak, Normal araçlarla karşılaştırıldığında elektrikli araçlar kırmızı ışıkta ya da durma esnasında enerji harcamıyor. Egzoz emisyonu, gürültü değerleri gibi konularda da alternatifi yok. Ülkemizde petrol yakıtlı araçlarda yakalayamadığımız yerli üretim ve teknolojiyi elektrikli araçlarla yakalayabiliriz dedi.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer / Tolga Albay
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Yüzde 100 yerli elektrikli araç ürettiler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER