Yörük geleneğini sanayi kentinde yaşatıyor

Yörük geleneğini sanayi kentinde yaşatıyor -Kocaelide, 6 yörük ailesinin hayvancılıkla geçimini sağladığı merada kurduğu barakada yaşayan Mehmet Talan, hayvancılık yaparak yaşamını sürdürüyor -Talan, ilçe merkezinde evi olmasına rağm


KOCAELİ (A.A) - Tahir Turan Eroğlu - Yunus Emre Günaydın - Kocaelinin Körfez ilçesinde 6 yörük ailesinin hayvancılıkla geçimini sağladığı merada kurduğu barakada 38 yıldır yaşayan 70 yaşındaki Mehmet Talan, ata mesleği hayvancılık yaparak hayatını sürdürüyor.
     İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede Yukarı Hereke Mahallesi çiftlikdere mevkisindeki merada, kurduğu tahta barakada yaşayan Talan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisini Yörük Mehmet olarak tanıtarak, bölgede hayvancılıkla uğraşan 6 yörük aileden biri olduğunu anlattı.
     İlçe merkezinde evi olmasına rağmen kendisinin 38 yıldır hayvanlarıyla birlikte burada hayatını sürdürmeye çalıştığını anlatan Talan, uzun yıllar çadırda yaşadıktan sonra kendisine çatısına branda gerili tahta baraka yaptığını aktardı.
     Talan, en büyük sıkıntılarının hayvan hırsızlığı olduğunu dile getirerek, havan hırsızlarına karşı gece gündüz nöbet tutmak zorunda kaldıklarını bildirdi.
     Hayvan hırsızlığı nedeniyle hayvanlarından ayrılmadığını belirten Talan, Yaz, kış buradayım, bir yere gitmiyorum. Sabahları kalkıyorum, ateşimi yakıyor, çayımı demliyorum. Kahvaltımı yapıp hayvanları otlamaya götürüyorum. Hayvanların başında canım sıkılmıyor, onları gördükçe neşeleniyorum. Omuzumda tüfekle hayvanların başında nöbet tutuyorum diye konuştu.
     Talan, başka bir mesleği olmadığı için atalarından öğrendiği hayvancılığı yaptığını anlatarak, 70 yaşındayım, ben öldükten sonra çoluk çocuk yapmaz bu işi. Evi, ahırı yaptım, çocuklarım haftada bir gelip ziyaret ediyorlar ifadelerini kullandı.
     Kurban bayramında yıl boyunca verdiği emeğin karşılığını aldığına dikkati çeken Talan, elde ettiği geliri hayvanlarının bakımına harcadığını söyledi.
    
     -Şehirde yörük hayatı-
    
     Yörüklerin hayvancılıkla uğraşmasından dolayı Anadoluda yaylak-kışlak hayatı yaşadığını, kendisinin de bölgede hayvancılıkla uğraşan yörüklerin son temsilcilerinden olduğunu vurgulayan Talan, diğer ilçelerde de yörükler bulunduğunu ancak hayvancılıkla uğraşanların sayısının her geçen gün azaldığını kaydetti.
     Merada yörük geleneğini de yaşatmaya çalıştığını, göçebe yaşam tarzını seçen yörüklerin artık yerleşik düzene geçerek hayvancılığı bıraktığını, geleneklerinin yalnızca çeşitli zamanlarda ve bazı bölgelerde düzenlenen panayır ve deve güreşleri gibi etkinliklerle sürdürülmeye çalışıldığını sözlerine ekledi.
     Bölgede hayvancılık yaparak geçimini sağlayan bir başka Yörük İsmail Karateke (58) de 1970li yıllardan beri Mehmet Talan ile komşu olduklarını dile getirerek, kendisinin de hırsızlık olaylarına karşı yılın 365 günü nöbet tuttuğunu kaydetti.
     Jandarma ekiplerinin hırsızlığın önüne geçilmesi için yoğun çaba harcadığını belirten Karateke, Hayvanlarımızı boşlayıp, günlük işlerimize dahi bakamıyoruz. Allah razı olsun, jandarma burada bize yardımcı olmaya çalışıyor ama yine de yeterli olmuyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Atakan Çelik
<< Önceki Haber Yörük geleneğini sanayi kentinde yaşatıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER