Yerli sanayiden destek aldı, milyonlarca dolar

Yerli sanayiden destek aldı, milyonlarca dolar kar etti -Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yurt dışında 2,5 milyon dolara yaptırılan çamur damıtma tankı, Çorumdaki bir sanayi tesisinde 710 bin dolara üretildi


ÇORUM (A.A) - Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yurt dışında 2,5 milyon dolara yaptırılan çamur damıtma tankı, Çorumdaki bir sanayi tesisinde 710 bin dolara üretildi.
     TPAO tarafından petrol çıkarma işleminde kullanılan ve bugüne kadar Amerika ve İtalyadan satın alınan çamur damıtma tanklarının üretimi, Türkiyede ilk kez Çorumda gerçekleştirildi.
     TPAO ile Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bir firma arasında yapılan protokol ile üretimi yapılan 3 adet çamur damıtma tankından ilki, tamamlanarak TPAOya teslim edildi.
     Fabrika bahçesinde düzenlenen teslim töreninde konuşan TPAO Makine, İkmal ve İnşaat Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Talip Bektaş, 1954 yılında kurulan Türkiye Petrollerinin, 59 yıldır Türkiyenin petrol ve doğalgaz potansiyelini tespit etmek ve milli ekonomiye kazandırmak için çalışma yaptığını söyledi.
     Bu alandaki çalışmaları yürütürken gerekli ekipman ve teçhizatı genellikle yurt dışından temin ettiklerini belirten Bektaş, hükümetin ve şirket yönetiminin katkılarıyla son yıllarda yerli sanayi ile işbirlikleri yapmaya başladıklarını ifade etti.
     Petrol üretiminde kullanılan çamur damıtma tanklarını bugüne kadar Amerika ve İtalyadan satın aldıklarını, bu üretimi Türkiyede yaptırabilmek için yaklaşık 2 yıl önce bir çalışma başlattıklarını dile getiren Bektaş, şöyle konuştu:
     Araştırmalarımızı yaparken firmayı bulduk. Siparişlerimizi verdik ve bugün de ilk ürünümüzü teslim alıyoruz. İlk kez petrol üretiminde kullandığımız bir makine ve teçhizatını yerli sanayimize yaptırdık. Bu imalatları Çorumda gerçekleştiriyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çamur tank sistemleri üzerine çalıştık. Birinci set tamamlandı, iki set daha imal edilecek. Bu tür imalatlara yönelik çalışmalarımız devam edecek.
     TPAO olarak yurt dışından satın aldıkları birçok ürünün, Türkiyede üretilebileceğine inandığını dile getiren Bektaş, Yıl içerisinde 5 set daha ihtiyacımız olacak. Çünkü kulelerimizde revize çalışmalarımız olacak. Bu çalışmamızla beraber çamur tank sistemlerini yenilememiz gerekiyor. Bu setleri de yine Türkiyede yaptıracağız dedi.
     Bektaş, yurt dışından yaklaşık 2 milyon 500 bin dolara satın alınan çamur damıtma tankını Çorumda 710 bin dolara, 650 bin dolara satın alınan emisyon kırıcıyı da 220 bin liraya yaptırdıklarını vurgulayarak, Daha önce bu sistemleri Amerika ve İtalyadan satın alıyorduk. Ama bundan sonra tamamen yerli sanayide imal edilecek. Çeliğinden işçiliğine kadar her şeyi Türkiyede hazırlanacak. Maddi açıdan da büyük bir kazanç sağlıyor. Dışarıya döviz ödemiyoruz. Petrol makine ve teçhizatı konusunda Türkiyede bir sanayi sektörü oluşturulması konusunda çalışıyoruz ifadelerini kullandı.
    
     -Kendimize güvenmemiz, değerlerimizi teşvik etmemiz lazım-
    
     Vali Sabri Başköy de Türkiyenin sanayi alanında son dönemde büyük bir atılım yaptığını belirterek, Çorum sanayisinin de bu atılımda payı olduğunu vurguladı.
     Son yıllarda yurt dışında üretilen birçok makine ve ekipmanın Türkiyede üretilmeye başlandığına dikkati çeken Vali Başköy, Kendimize güvenmemiz, değerlerimizi teşvik etmemiz lazım. Yoksa bu tür işleri başaramayız. Bugün burada hepimiz gururlandık. İnşallah bu güzellikler devam edecek dedi.
     Firma sahibi Orhan Cazgır da böyle büyük bir üretimin Çorumda yapılacağına inanan ve destek veren TPAOya teşekkür ederek, İlkler her zaman sıkıntılı olur. Ama TPAO bu işe inandı. Bu işin Türkiyede, Çorumda yapılacağına inandı ve destek verdi. Biz gidip Amerikada incelemeler yaptık. Bu işi yurt dışında 2 milyon dolardan fazla bir paraya yapıyorlar. Ama biz 710 bin dolara mal ettik. Yani 3te birine. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum diye konuştu.
     Konuşmaların ardından, firma tarafından üretilen 3 adet çamur damıtma tankından ilki, TPAOya teslim edildi.
     Yaklaşık 5 ayda tamamlanan ve 8 tır ile taşınabilen 100 metre uzunluğundaki tankın Batmandaki petrol kulesinde kullanılacağı öğrenildi.
    
     Muhabir: Gazi Nogay / İsmail Çimen
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Yerli sanayiden destek aldı, milyonlarca dolar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER